9.4 C
Alexandroupoli
Monday, May 20, 2024

Ζήτησαν συνάντηση με τους Βουλευτές του Έβρου οι Δικηγόροι της Αλεξανδρούπολης

Γιατί συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις τους; – Η κα. Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, εξηγεί τους λόγους

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και στον Χρήστο Νέδο, μίλησε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, σχετικά με το νέο φορολογικό σύστημα και για την αντίδραση των δικηγόρων σε αυτό.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι όλοι μας, και δεν αναφέρομαι μόνο στους δικηγόρους, αλλά και σε όλους τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, επιθυμούμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Με τα νέα φορολογικά μέτρα που φημολογείται ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, απλά θα φορολογήσει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με συστήματα όπως είναι το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή βγάλεις δεν βγάλεις κέρδος θα φορολογηθείς για ένα συγκεκριμένο ποσό, χωρίς να ενδιαφέρει αν αυτά τα εισοδήματα υπάρχουν και πραγματικά. Συνεπώς, τι κάνει με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση; Αποδυναμώνει τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Με αυτόν τον τρόπο, ή θα τους καταργήσει, δηλαδή θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις και τα γραφεία τους ή θα αναγκαστούν να φύγουν από τον νομό μας, επειδή ξέρουμε ότι ο νομός μας ήδη ερημοποιείται, δεν νομίζω ότι κανείς επιθυμεί να φύγει αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών από τον νομό», υπογράμμισε η κα. Τσιρτσίδου.

Πάντως, αυτό που μεταφέρουν και πολλά μέλη του κλάδου είναι ότι δεν μπορεί να είναι οριζόντιο το μέτρο, δηλαδή το ίδιο που ισχύει για έναν επαγγελματία, έναν δικηγόρο στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, να ισχύει και για ένα χωριό του βορείου Έβρου, ένα χωριό στου οικισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η κα. Τσιρτίδου τοποθετήθηκε επ’ αυτού.

- Advertisement -

«Όντως, δεν έχουμε σχέση ως επαγγελματίες την ακριτική περιοχή του νομού Έβρου με τους επιστήμονες ή τους μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες ή επαγγελματίες των Αθηνών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Οπότε, αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η οριζόντια εφαρμογή ή προσπάθεια εφαρμογής αυτού του μέτρου, μόνο αδικία μπορεί να προσφέρει, και επίσης προσφέρει και έναν διχασμό στην κοινωνία, βάζοντας ταμπέλα σε όλη αυτήν την κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς τους ως φοροφυγάδες. Θεωρώ -και θεωρούμε- ότι αυτό το πράγμα δεν βοηθάει γιατί έχουμε και πάρα πολλά να αντιμετωπίσουμε στον νομό μας και η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη να υπάρχει. Να τονίσω σε αυτό το σημείο, οι δικηγόροι είναι πιθανόν η μόνη έτσι επαγγελματική κατηγορία, η οποία προκαταβάλει στο κράτος από τις αμοιβές, φόρο, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο ενδεικτικά να σας πω για το 2022 έχουν καταβληθεί περίπου 30 εκατομμύρια για φόρους, έχουνε καταβληθεί 42 εκατομμύρια ασφαλιστικές εισφορές και 48 εκατομμύρια σε αναλογούντα ΦΠΑ. Άρα, αντιλαμβάνεστε τώρα, οποιαδήποτε εφαρμογή αυτών των φορολογικών μέτρων θα οδηγήσει σε αφανισμό, δηλαδή είναι κάτι το οποίο δεν βοηθάει ούτε και το κράτος θεωρώ».

Οι δικηγόροι λοιπόν της Αλεξανδρούπολης, συνεδρίασαν και αποφάσισαν κάποια πράγματα. Η Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου εξήγησε:

«Μετά την ολομέλεια που συγκροτήθηκε η συνεδρίαση το Σάββατο το απόγευμα και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, αποφασίσαμε να απέχουμε οι δικηγόροι της Αλεξανδρούπολης από όλες τις δίκες συμφερόντων του δημοσίου. Επίσης, θα απέχουμε 16 και 17 Νοεμβρίου όπως επίσης και 21 και 22 Νοεμβρίου εξ ολοκλήρου από τα καθήκοντά μας, θα απέχουμε κατά την διάρκεια της ψήφισης ή όταν θα έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, όπως επίσης δεν θα εκδίδονται διαταγές πληρωμής, ούτε θα υπογράφονται εντολές για πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης σε πλειστηριασμούς που επιβάλλουν οι τράπεζες ή εταιρίες διαχείρισης».

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης επεσήμανε πως σήμερα Παρασκευή 17/11 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, εκλήθησαν οι βουλευτές του νομού Έβρου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις των δικηγόρων.

«Θα τους ζητήσουμε να συνδράμουνε και να αγωνιστούνε για τους συμπολίτες τους. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο και να ενημερωθούν και να αγωνιστούν, ώστε αυτό το νομοσχέδιο -τουλάχιστον σε σημείο που θίγει τόσο μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών επιστημόνων- θα πρέπει με σύνεση και διάλογο να τροποποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Τσιρτσίδου.

Μάλιστα, κατέληξε ως εξής: «Και επειδή αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων, θέλω πολύ δυναμικά οι βουλευτές μας να συμμετέχουν σε αυτό και να ενισχύσουν την προσπάθεια όλων των επιστημονικών φορέων και των επαγγελματιών, ούτως ώστε να μην εφαρμοστούν οριζόντια άδικα φορολογικά μέτρα».

Μ.Κ.

spot_img
spot_img
Monday, May 20, 2024

Latest News

Κοινωνικός τουρισμός: 11 ημέρες διακοπές στον Έβρο

Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους - Δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου - Χρηματική ενίσχυση 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες...

More Articles Like This