9.4 C
Alexandroupoli
Monday, December 11, 2023

Ευρωκοινοβούλιο: Ερώτηση στο Νίκο Παπανδρέου για την μείωση του πληθυσμού της Θράκης

Έθεσε η Μαρίνα Κονδύλη από την τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, σε εκδήλωση για το «Μέλλον της Ευρώπης» – Συμμετείχαν και μαθητές Λυκείων

Εκδήλωση για το «Μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο Studio Agora στο Κτίριο Spinelli, στις Βρυξέλλες.

Ομιλητές σε αυτήν τη σημαντική συζήτηση ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ S&D, Νίκος Παπανδρέου, καθώς και η Ευρωβουλευτής EPP, Ελένη Σταύρου.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν επίσης 30 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους, από το Λύκειο Γρανίτσας Δήμου Αγράφων, το 1ο ΕΠΑΛ Μύρινας Λήμνου και το 3ο Πειραματικό ΓΕ.Λ Κομοτηνής.

- Advertisement -

Συντονιστές ήταν οι δημοσιογράφοι Μαρία Σμιλίδου και ο Τάκης Σαράντης.

Ενώ αρχικά, έγινε μια γενική κουβέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους πολίτες, όπως και για τους στόχους που πρέπει να τεθούν για ένα καλύτερο αύριο, έπειτα τέθηκε επί τάπητος ένα κρίσιμο ζήτημα που χρήζει επίλυσης.

Για την ακρίβεια, η Μαρίνα Κονδύλη, από την τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ (Αλεξανδρούπολη), δήλωσε: «Ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, η Θράκη, είναι ραγδαία μείωση του πληθυσμού. Οι νέοι μας φεύγουν κυρίως στο εξωτερικό για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Άραγε, πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το σκηνικό; Κατά πόσο μπορούν οι Ευρωβουλευτές της Ελλάδος να βοηθήσουν στο να μείνουν οι Ακρίτες στις εστίες τους και η Θράκη, αλλά και η Ελλάδα εν γένει, να μείνει πληθυσμιακά ισχυρή;».

Η απάντηση από τον Νίκο Παπανδρέου ήταν άμεση.

«Ναι, είναι μεγάλο ζήτημα αυτό που δεν έχει λυθεί. Η Ευρώπη προσπαθεί να δώσει τα εργαλεία ώστε να έχουμε ανάπτυξη στις ακριτικές περιοχές, όμως θέλει ένα επίπεδο ζωής η ακριτική περιοχή, αλλά όχι μόνο – όλη η Ελλάδα. Γίνεται χρόνια τώρα προσπάθεια να φέρουμε επενδύσεις εκεί επάνω στη Θράκη με μειωμένους φόρους, με χρήματα, το οποίο όμως δεν έχει λειτουργήσει ακόμη… Ειδικά η κρίση έδιωξε και πολλούς νέους ακόμη. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες, θα δείτε πολλούς νέους να δουλεύουν σε διάφορα μαγαζιά γιατί δε βρήκαν δουλειά στην Ελλάδα. Όσο μπορούμε εμείς οι ευρωβουλευτές, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις περιοχές αυτές, φέρνοντας επενδύσεις, πολιτιστικά πράγματα, γιατί ένας λόγος που φεύγει ο νέος είναι που δεν το καλύπτει η περιοχή και πολιτιστικά. Αισθάνεται ότι η ζωή είναι αλλού. Όσο αισθάνεται ο νέος ότι η ζωή είναι αλλού είτε Αθήνα, είτε Θεσσαλονίκη, στον Βόλο ή στο εξωτερικό, φεύγει ο κόσμος γιατί είναι ελεύθεροι να φύγουνε. Είναι πολύ δύσκολο θέμα να αυξήσουμε τον πληθυσμό. Ένας τρόπος που συζητιέται γρήγορα είναι να έχουμε φτηνά νοίκια για να κάνουν οι νέοι γάμους. Υπάρχει και το θέμα των μεταναστών, που κάποια στιγμή πρέπει να το λύσουμε. Αυτό είναι ένα θέμα για τον πληθυσμό. Πάντως, δε νομίζω πως έχω την εύκολη απάντηση γι’ αυτό το θέμα που τέθηκε».

Αυτά ήταν τα λόγια του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος απάντησε με σαφήνεια (στον χρόνο που είχε), αφήνοντας παράλληλα σε όλους μας έναν προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας…

Μ.Κ.

spot_img
Monday, December 11, 2023

Latest News

Η ΕΚΤ διαφωνεί για την απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως τα μετρητά συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές των πολιτών, ενώ διασφαλίζουν...

More Articles Like This