9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 18, 2024

Από την Ακριτική Θράκη στην Ακριτική Φλώρινα

Με ιδιαίτερες τιμές και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στην Φλώρινα, η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου

Η ιστορική Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, την οποία εποίμαναν σπουδαίοι εκκλησιαστικοί Ιεράρχες, όπως ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης και ο πολιός Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω γήρατος, αποκτά έναν εξαίρετο Ποιμενάρχη, άοκνο εργάτη της Εκκλησίας του Χριστού, μορφωμένο και έμπειρο εκκλησιαστικό άνδρα, που πρόσφερε επί 20 περίπου έτη στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, εργαζόμενος στο πλευρό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανθίμου.

Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλεως ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος κ. Βασίλειος Γιαννάκης, πλειάδα Αρχιερέων και πλήθος λαού.

Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο στο νέο Ποιμενάρχη και ακολούθως ο Δήμαρχος Φλώρινας τον προσφώνησε με θερμούς λόγους εκ μέρους όλων των δημοτών.

- Advertisement -

«Με ενθουσιασμό και χαρά σας καλωσορίζουμε. Ρίγη συγκίνησης, ειλικρινούς χαράς και ενθουσιασμού κατακλύζουν τον νου και την ψυχή μας αυτή την ευλογημένη στιγμή κατά την οποία αναλαμβάνετε το υπεύθυνο έργο της διαποίμανσης της μαρτυρικής Μητροπόλεώς μας. Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό για ολόκληρη την τοπική κοινωνία της ακριτικής πόλης μας και της Μητρόπολής μας» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκης.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Λαό της Φλώρινας για την θερμή υποδοχή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να εύχεστε για μένα, να προσεύχεστε ώστε η αρχιερατική μου πορεία και το έργο μου να είναι πρώτα η αγιότητα της ζωής και της ψυχής μου και έπειτα η διακονία όλων σας».

Στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Παν Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου.

Ακολούθησε η τελετή της Ενθρονίσεως, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δέρκων κ. Αποστόλου ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του πολιού Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, στην οποία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Σάμου κ. Ευσέβιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Σισανίου κ. Αθανάσιος, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άσσου κ. Τιμόθεος και Ν. Ιερσέης κ. Απόστολος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Σκοπέλου κ. Νικόδημος και Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Συμμετείχαν επίσης Πρωτοσύγκελλοι Ι. Μητροπόλεων, Ηγούμενοι και Ηγουμένες Ιερών Μονών, μετά των τιμίων συνοδειών τους, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλωρίνης κ. Σωτήρης Βόσδου, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλωρίνης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της περιοχής, κληρικοί και πλήθος κόσμου, οι οποίοι καθ’ όλη την πομπή και την τελετή επευφημούσαν τον νέο Πνευματικό τους Πατέρα και Ποιμενάρχη αναφωνώντας το «Άξιος»!

Κατά τη διάρκεια της τελετής τον νέο Ποιμενάρχη της ακριτικής Φλώρινας καλωσόρισαν, χαιρέτησαν και ευχήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος εκ μέρους του Οικ. Πατριάρχη, ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο οποίος εποίμανε θεοφιλώς 24 έτη την ακριτική ταύτη Ιερά Μητρόπολη, ο μέχρι σήμερα Τοποτηρητής Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλωρίνης κ. Βόσδου και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φλωρίνης Παν. Αρχιμ. π. Νικηφόρος Μανάδης εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της τοπικής Εκκλησίας.

Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Ειρηναίος: “Από την ακριτική Θράκη…στην ακριτική Μακεδονία!”

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Ποιμενάρχης της κατά Φλώριναν Εκκλησία, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Ήρθα από την ανατολή της πατρίδας μας, την ακριτική Θράκη, στη δύση της, την ακριτική Μακεδονία μας. Ήρθα για να δύσω κι εγώ εδώ υπηρετώντας ένα πνευματικό κόσμο, που από σειρά ετών καλλιεργήθηκε από τον αγωνιστή επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη και τους πνευματικούς του κλώνους του ιερείς, τους καλούς και τίμιους εργάτες του αμπελώνος του Χριστού».

ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, πολλά τα έτη.

spot_img
Agrologyspot_img
Thursday, July 18, 2024

Latest News

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Για τις ημέρες του καύσωνα - Tα μέτρα αυτοπροστασίας Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη...

More Articles Like This