9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, September 28, 2023

Στήνουν πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη !!!

spot_img

Τουρκία και Κίνα είναι κοντά σε συμφωνία, για την κατασκευή Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής – Τα απόβλητα θα πέφτουν στον ποταμό Έβρο;

Ελλάδα και ΕΕ θα πρέπει σε περίπτωση ευόδωσης της συνεργασίας Τουρκίας-Κίνας και κατασκευής εργοστασίου στην Ανατολική  Θράκη, να λάβουν μέτρα προκειμένου τα πυρηνικά  απόβλητα να μην διοχετεύονται μέσω του Τούντζα ποταμού στον  Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο προκαλώντας ανεπανόρθωτη καταστροφή

     Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη για τα καλά προς την Ανατολή, απομακρυνόμενη ολοένα και περισσότερο από την Δύση.

Έτσι μετά την κατασκευή του  πυρηνικού εργοστασίου από την Ρωσική ROSATOM  στο Ακουγιού , απέναντι από την Κύπρο, ο Ερντογάν στρέφεται προς την Κίνα για κατασκευή ανάλογου εργοστασίου στην Ανατολική Θράκη, μια ανάσα από τα σύνορά μας στον Έβρο.

- Advertisement -

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο “Τουρκία και Κίνα πλησιάζουν σε συμφωνία πυρηνικής ενέργειας”, το οποίο επισημαίνει τα ακόλουθα:

“Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας λέει ότι μια συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη είναι δυνατή σε μήνες καθώς δεν παραμένουν σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η συμφωνία είναι δυνατή σε λίγους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ομάδα δημοσιογράφων.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

«Υπάρχουν κάποια άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε [πίλυση. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Μια ξεχωριστή πηγή σημείωσε ότι ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας He Yang και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao ήταν μέρος της επισκεπτόμενης αντιπροσωπείας που επιθεώρησε την περιοχή στη Θράκη.

Σχεδόν 4.000 άτομα θα διευθύνουν το εργοστάσιο στο Akkuyu μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η Άγκυρα στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30%  από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες.

Πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 μαθητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική και γίνονται βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια και λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερο εντοπισμό και μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων χωρών στα επερχόμενα έργα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.”

Συμπέρασμα

Η εμμονή του Ερντογάν  για απόκτηση Πυρηνικών όπλων είναι γνωστή, όπως και οι στενές σχέσεις του με το Πακιστάν πού έχει πυρηνικά όπλα και θεωρείται πολύ επιρεπές και επικίνδυνο για την διάδοσή του από τις ΗΠΑ.

Η απόκτηση πυρηνικής  ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς από την Τουρκία, όπως η ηλεκτροδότηση, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι προς  την  παραπάνω κατεύθυνση, κατά τα πρότυπα του Ιράν.

Ένας συγκερασμός απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συγκερασμό με τους πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή απειλή στο μέλλον για Ελλάδα και Κύπρο  

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε βάρος όχι μόνο Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μ.Ανατολής- ΝΑ Μεσογείου-Βαλκανικής και Βορείου Αφρικής.

Τέλος Ελλάδα και ΕΕ θα πρέπει σε περίπτωση ευόδωσης της συνεργασίας Τουρκίας-Κίνας και κατασκευής εργοστασίου στην Ανατολική  Θράκη, να λάβουν μέτρα προκειμένου τα πυρηνικά  απόβλητα να μην διοχετεύονται μέσω του Τούντζα ποταμού στον  Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαντολογική και οικονομική καταστροφή του, ενώ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψιν το σεισμογενές της περιοχής για να μην έχουμε μια  νέα Φουκουσίμα στα νότια Βαλκάνια. 

pentapostagma.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Thursday, September 28, 2023

Latest News

Καθηγήτρια από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Συμμετέχει στη σύνταξη του Κόκκινου Καταλόγου! Η Μαρία Αλεξίου-Χατζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογικής & Γενετικής του ΔΠΘ και...

More Articles Like This