9.4 C
Alexandroupoli
Monday, December 11, 2023

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις των πληγέντων του Έβρου από τις φωτιές

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Σταύρου Παπαδόπουλου για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο (και δη για τους ελαιοπαραγωγούς) και τις αποζημιώσεις, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε:

«Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την απώλεια φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές. Αποζημιώνει η κρατική αρωγή. Στην κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής έχουμε αποφασίσει ότι για τις κρατικές πυρκαγιές του 2023 θα ισχύσει το τιμολόγιο των αποζημιώσεων και για τις πυρκαγιές του προηγούμενου έτους. Άρα, η διαφορά είναι η εξής: οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, τις οποίες διατήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ (για να τα θυμόμαστε αυτά), με αποζημίωση 21 ευρώ το δέντρο, σήμερα το δέντρο αποζημιώνεται με 100 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην πολιτική της κρατικής αρωγής και την πολιτική των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Μάλιστα, η πληρωμή προκαταβολής από την κρατική αρωγή για τις προηγούμενες πυρκαγιές έγινε εντός 8μήνου. Στην περίπτωση τώρα των φετινών πυρκαγιών, σχεδιάζουμε σε πολύ λιγότερο χρόνο να δοθεί προκαταβολή στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς».

- Advertisement -
  • Σειρά δράσεων της κυβέρνησης για τον Έβρο

Αναφορικά με την αποζημίωση των 100 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να φύγουν από τον τόπο τους οι καλλιεργητές, ο κ Λυκουρέντζος πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να δίνουμε τις μάχες της ζωής, για να στηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, είμαστε παρόντες στον Έβρο από τον πρωθυπουργό και όλους εμάς. Ποτέ μία καταστροφή δεν έχει ευχάριστα αποτελέσματα και ποτέ κανένας δεν πλουτίζει μέσα από μία ζημιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Πλουτίζουμε με τον κόπο μας, δημιουργούμε με τον κόπο μας, δημιουργούμε με την δουλειά μας, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε μια οποιαδήποτε καταστροφή. Αυτή είναι και η πραγματικότητα της ζωής. Δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις για να κρατηθεί η ζωή στον Έβρο. Είναι μια σειρά από δράσεις της κυβέρνησης οι οποίες σχεδιάζονται να εκδηλωθούν και θα εκδηλωθούν. Ένα νέο σχέδιο αναπτυξιακό θα εκπονηθεί για τον Έβρο. Ο Έβρος για μας δεν έχει μόνο οικονομική και κοινωνική σημασία, έχει εθνική σημασία γιατί εκεί είναι τα σύνορα της Ελλάδος εκεί, άρα λοιπόν το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο, ειλικρινές και θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα».

  • Περί κτηνοτρόφων

Για τους κτηνοτρόφους και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, απάντησε ως εξής: «Σε συνδυασμό των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου από τις πυρκαγιές, δεν θα ανακοινώσω κάποια τιμή αποζημίωσης, διότι μένει να αξιολογηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο της έγκρισης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, και τις επόμενες των ημερών θα είναι έτοιμος ο υπουργός, ο κ. Αυγενάκης να κάνει ανακοινώσεις. Προς το παρόν λοιπόν, καταβάλλεται προσπάθεια στον Έβρο και στην συνέχεια στην Θεσσαλία, να αποτυπωθεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου. Ο εξαίρετος προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, κ. Πανταζής, με τους συνεργάτες του, έχει επεξεργαστεί και προχωράει την δουλειά του, ούτως ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς ζώα πρόκειται να αποζημιωθούν. Αλλά τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα του κυρίου υπουργού. Υπομονή για τις επόμενες των ημερών».

  • Περί μελισσοκόμων

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της αποζημίωσης των μελισσοκόμων.

«Με τους μελισσοκόμους υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Δεν ασφαλίζονται στο σύνολό τους στον οργανισμό και αυτό είναι το πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία μαζί τους. Μας στέλνει η ομοσπονδία τους έγγραφο για να αποζημιωθούν και εκείνοι δεν είχαν δηλώσει τις κυψέλες και μισθό στον ΕΛΓΑ. Κάποια στιγμή στην χώρα, θα συνεννοηθούμε. Πράγματι, είμαστε ενάντια σε μια καταστροφή, στον όλεθρο, στην λαίλαπα – στην πύρινη λαίλαπα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κανέναν. Από την άλλη πλευρά, όλοι απαιτούν πόρους από το ελληνικό κράτος, για να πληρώσουν αποζημιώσεις. Αλλά και εμείς στον ΕΛΓΑ επειδή πληρώνουμε τους μελισσοκόμους και όχι το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να έχουμε έσοδα. Γιατί θυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ έχει ασφαλιζόμενη αξία παραγωγής φυτικού και ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή των 6 δισεκατομμυρίων, προβλεπόμενα έσοδα μόλις 160 εκατομμύρια, τα οποία δεν τα εισπράττουμε και αυτά. Άρα λοιπόν, το πρώτο που πρέπει να συνεννοηθούμε με τους μελισσοκόμους είναι ότι για τις κυψέλες και τα μελισσοσμήνη που δηλώνουν στο μελισσοκομικό βιβλιάριο, τον ίδιο αριθμό πρέπει να δηλώνουν και στον ΕΛΓΑ. Η ασφάλιση είναι στα 50-60 λεπτά ανά σμήνος και κυψέλη. Με μια αποζημίωση είναι στα 85 ευρώ περίπου. Λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε κανόνες λειτουργίας, αν θέλουμε να μιλάμε για ασφαλιστικό φορέα στη χώρα, θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση για να μπορούμε μετά να διεκδικούμε αποζημιώσεις χωρίς να έχουμε αναλάβει την οποιαδήποτε προσωπική, επιχειρηματική επαγγελματική ευθύνη. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο. Θέλω να πω ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στρέφουμε την προσοχή μας στην μελισσοκομία, θέλουμε να στηρίξουμε την μελισσοκομία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και ένας δύσκολος κλάδος του ζωικού κεφαλαίου, αλλά πρέπει να ορίσουμε και κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται».

Μ.Κ.

spot_img
Monday, December 11, 2023

Latest News

Η ΕΚΤ διαφωνεί για την απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως τα μετρητά συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές των πολιτών, ενώ διασφαλίζουν...

More Articles Like This