Η απάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ερώτημα της Τηλεόρασης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ για τον Έβρο

Μαρία Χρύσα Σταμπουλίδου (ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Προέρχομαι από τον ακριτικό Έβρο, που πολλές φορές έχετε επισημάνει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης. Ο νομός επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πολίτες οι περιουσίες των οποίων επλήγησαν, αλλά και να αποκατασταθεί το περιβάλλον; Και αναφορικά, επίσης, με τη διασφάλιση της περιοχής από μελλοντικές καταστροφές.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βρέθηκα για μία ακόμα φορά στον Έβρο την προηγούμενη εβδομάδα και συνομίλησα και με πολίτες αλλά και με τους φορείς του τόπου.
Πολύ ευαισθητοποιημένος αλλά και πολύ στεναχωρημένος, δεν σας κρύβω, για τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που έγινε στον Έβρο, για την απώλεια των περιουσιών αλλά κυρίως για το τραύμα το οποίο υπέστη το δάσος της Δαδιάς. Όπως σας είπα, μια αχτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο στην αρχή προβλέπαμε.

Και με τη βοήθεια του δάσους που επιβίωσε νομίζω ότι ο μαυρόγυπας δεν θα κινδυνεύσει, θα έχει αρκετά δέντρα για να κάνει τις φωλιές του και με λίγη βοήθεια από εμάς η Δαδιά θα εξακολουθεί να αποτελεί έναν μοναδικό βιότοπο για αυτό το προστατευόμενο είδος.
Αλλά είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο και σε καμιά περίπτωση αυτό το οποίο έγινε στη Θεσσαλία δεν θέλω να κάνει τους Εβρίτες να αισθάνονται ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας επειδή έγινε μια πολύ μεγαλύτερη συμφορά στη Θεσσαλία από αυτό που έγινε στον Έβρο.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Η κρατική αρωγή, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί, θα εφαρμοστεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα και στον Έβρο για τα σπίτια τα οποία επλήγησαν και για τις περιουσίες οι οποίες χάθηκαν.
Ειδικά στον πρωτογενή τομέα, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ξεκινήσει μια πολύ αναλυτική καταγραφή έτσι ώστε οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να αποζημιωθούν και να πατήσουν ξανά στα πόδια τους.
Ταυτόχρονα, ήδη εκπονούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα από τα συναρμόδια Δασαρχεία οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών, σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, για να συγκρατήσουμε τα εδάφη και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες αρνητικές συνέπειες από τις βροχές του χειμώνα.
Μάλιστα έχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους γι’ αυτές τις μελέτες. Είχα βρεθεί στην Παλαγία και όχι μόνο εγκαινίασα το σχολείο αλλά και δεσμεύτηκε η ΔΕΠΑ ότι θα είναι ο πρώτος ανάδοχος της μελέτης που θα γίνει έτσι ώστε η παρέμβαση γύρω από το χωριό να είναι γρήγορη. Διότι ξέρω πόσο δύσκολο είναι εκεί που είχες πράσινο γύρω σου ξαφνικά να βλέπεις μόνο καμένα. Είναι κάτι το οποίο επηρεάζει την ψυχολογία όλων των κατοίκων, έστω κι αν αισθάνονται ανακούφιση ότι μπορεί να έσωσαν τα σπίτια τους. Προφανώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του έτους, υπό τον κ. Τριαντόπουλο, θα παρουσιάσουμε κάποιες πολύ πιο συγκροτημένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου, σε συνέχεια πραγμάτων τα οποία έχουμε ήδη εξαγγείλει.
Για να βλέπουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη πάρα πολύ δυναμική σήμερα. Καθίσταται ενεργειακό και γεωπολιτικό κέντρο των ευρύτερων Βαλκανίων. Το FSRU είναι σχεδόν έτοιμο και πιστεύω ότι θα αγκυροβολήσει έξω από την πόλη τέλη του 2023, αρχές του 2024. Και πολλές άλλες σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται στην περιοχή.
Δύο σκέψεις ακόμα, σημαντικές: «Evros pass» για να στηρίξουμε τον τουρισμό της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στη Δαδιά όμως, πιο προνομιακό «Dadia pass» μέσα στο «Evros pass», έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες που θέλουν, να επισκέπτονται αυτή την πολύ όμορφη περιοχή. Μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ατόφιο. Δεν θα πάνε να δουν μόνο καμένα, αυτό είναι βέβαιο.
Και νομίζω ότι μια πάλι διαφορετική προσέγγιση για το ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στον Έβρο είναι κάτι το οποίο είμαι έτοιμος να συζητήσω και με την ηγεσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, αλλά και με τον Υπουργό Παιδείας, για ένα πιο έντονο αποτύπωμα του τρίτου μεγαλύτερου πανεπιστημίου, στον Έβρο. Αναφέρομαι στις τέσσερις πόλεις του Έβρου, πλην της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη υπάρχει δυνατή παρουσία, στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, αλλά και στο Σουφλί.