Την σκυτάλη της φορολόγησης, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνουν τώρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις τελευταίες ήμερες το ΠΑΣΟΚ, πού προαναγγέλλει φορολόγηση, άμεση ή έμμεση, των επιχειρήσεων και των μετόχων τους, προκαλώντας ήδη αναστάτωση στην αγορά. Πρώτη βγήκε δημοσίως να υποστηρίξει ότι το κόμμα της θέλει να αυξηθούν οι φόροι, πού «βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν την μεσαία τάξη», η υποψήφια βουλευτής Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ελένη Χρονοπούλου, η οποία στην συνέχεια υπεστήριξε ότι έκανε απλά ένα «σαρδάμ». Η συνέχεια, όμως, αποδεικνύει ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο, αφού και ο έτερος υποψήφιος στο Επικράτειας, κ. Παναγιώτης Δουδωνής, προχώρησε σε μια αποκάλυψη του προγράμματος του κόμματός του, πού έχει να κάνει με την αύξηση στην φορολόγηση των μερισμάτων. Είπε χαρακτηριστικώς, ότι η φορολόγησής των μερισμάτων θα κυμανθεί από 5% έως 15% αλλά για μερίσματα πάνω από
- ευρώ θα ανέλθει στο 15%. Ουσιαστικώς αναφέρεται στο σύνολο των επιχειρήσεων τής χώρας.
Ό εκπρόσωπος τού κόμματος, κ. Δημήτρης Μάντζος, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα τού κ. Δουδωνή, λέγοντας ότι δέν μπορεί στήν Ελλάδα τα μερίσματα να φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη, δηλαδή 5%. Διευκρίνισε ότι γιά 50.000 εύρώ η φορολόγησής θα είναι 5%, για 100.000 εύρω ο συντελεστής θα είναι 10% και άνω των 100 εύρώ τά μερίσματα θα φορολογούνται με 15%. Αιτιολογώντας συμπλήρωσε πώς «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000,40.000 και 50.000 εύρω με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων».
Ό βουλευτής Αρκαδίας τού ΠΑΣΟΚ, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έπεκαλέσθη στοιχεία τού ΟΟΣΑ, πού κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τον μικρότερο συντελεστή φορολογήσεως μερισμάτων (5%) εν αντιθέσει με την Αυστρία, την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία, πού είναι 30%. «Σκεφθείτε το, π.χ. την Coca Cola με 645 εκατ. κέρδη, πού εσείς φορολογείτε με 5%», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, για να του απαντήσει ο κ.Άδωνις Γεωργιάδης ότι πρόκειται γιά φόρο στην διανομή των κερδών και όχι επί τών κερδών. Τον ρώτησε, δς, εάν έχει σκεφθεί το ΠΑΣΟΚ πώς «θα ισοφαρίσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας πού θα δημιουργούσε η αύξησή του, π.χ. στο 15%;» και πού θα οδηγούσε πολλούς να επιλέγουν ως έδρα τους τις άλλες χώρες.