9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 18, 2024

Στοχεύοντας στο αύριο!

Άρθρο του Δημήτρη Χατζίδη

Τέσσερα περίπου χρόνια που τη διακυβέρνηση της χώρας έχει η Νέα Δημοκρατία. Μία περίοδος που σημαδεύτηκε έντονα από μεγάλες κρίσεις, οι οποίες λίγα μόλις χρόνια πριν φαντάζανε απίστευτες. Μία έντονη περίοδος στην οποία η χώρα στάθηκε όρθια, η κοινωνία ενισχύθηκε με τον μέγιστο δυνατό τρόπο και η οικονομία όχι μόνο άντεξε, αλλά παρουσιάζει στοιχεία κατά πολύ ευνοϊκότερα σε σχέση με το άμεσο παρελθόν.

Στον πρωτογενή τομέα ειδικότερα, έγιναν μεγάλα βήματα προόδου ώστε να βελτιωθούν χρόνιες παθογένειές του. Αρκετές από αυτές οφείλονται στα πεπραγμένα της προηγούμενη διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία λειτούργησε σχεδόν εκδικητικά απέναντι σε καθετί παραγωγικό.

Σαν στέλεχος της παράταξης αυτής και σαν άνθρωπος με πολυετή εμπειρία στον πρωτογενή τομέα, θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις αυτές: 

- Advertisement -
  • Θεαματική φοροελάφρυνση γεωργών και κτηνοτρόφων από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης μας. Ο μειωμένος ΕΦΚΑ, η μειωμένη προκαταβολή φόρου, οι νέοι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και η πρόσφατη απόφαση για μειωμένη κατά 50% φορολογία, είναι μέτρα πραγματικής οικονομικής ελάφρυνσης του πρωτογενούς τομέα.
  • Η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Η αναστολή του φόρου επιτηδεύματος και του φόρου αλληλεγγύης.
  • Η στήριξη του ΕΛΓΑ, με απόδοση των κρατικών εισφορών ύψους 250 εκατομμύρια ευρώ που καθυστερούσαν επί πέντε χρόνια, η τροποποίηση του κανονισμού αποζημιώσεων ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση του με έκτακτο προσωπικό.
  • Πρώτη φορά πληρώνονται αποζημιώσεις μόλις σε τέσσερις μήνες μετά το ζημιογόνο γεγονός. Την τριετία 2020-2022 έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΕΛΓΑ  περισσότερα από 782 εκατομμύρια ευρώ και από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο δηλαδή δόθηκαν αποζημιώσεις περισσότερες των 863 εκατομμυρίων ευρώ. Και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο.
  • Σχετικά με τη Νέα Κοινή́ Αγροτική́ Πολιτική́ (ΚΑΠ), η αύξηση των πόρων της στο ποσό των 19,3 δισ. ευρώ́, την ίδια στιγμή που έχουν μειωθεί οι πόροι της ΚΑΠ, συνολικά αλλά και στα επιμέρους κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η ενίσχυση και στήριξη των ομάδων παραγωγών. Η ένταξη και απορρόφηση πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στηρίζουν τη δημιουργία τέτοιων σχημάτων.

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και γνωρίζοντας τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, η παράταξη μας έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις. Στοχεύουμε στην αύξηση της εμπορίας των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων, από το 18% στο 27% το 2027. Δίνεται έτσι υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν, ο παραγωγός συμμετέχει ο ίδιος στη διακίνηση της παραγωγής του, ωφελείται δε κι ένα μεγάλο μέρος της υπεραξίας της. 

Ξεκάθαρη είναι και δέσμευση για την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών και για το 2023. Ένα μέτρο πραγματικής ελάφρυνσης της παραγωγικής διαδικασίας, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022, μετά από τόσα χρόνια.

Κι επειδή δε νοείται ανάπτυξη δίχως νερό, σχεδιάζονται νέα αρδευτικά έργα σε όλη την χώρα, όπως και ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Η στόχευση είναι η άρδευση περισσότερων από 1,3 εκ. στρέμματα με ωφελούμενος πάνω από 100.000 αγρότες.

Σίγουρα δεν έγιναν όλα τέλεια και σαφώς υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης στον πρωτογενή τομέα.

Όμως τα παραπάνω, και όχι μόνο, είναι αρκετοί από τους λόγους που το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα εμπιστεύτηκε την παράταξη μας στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Τους ευχαριστούμε και τους καλούμε να το πράξουν ξανά στις 25 Ιουνίου. 

Σε μία ακόμα κρίσιμη διαδικασία όπου πρέπει να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ώστε η χώρα να αποκτήσει μία σταθερή Κυβέρνηση. 

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την παράταξη που είναι ο γνήσιος εκφραστής του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του αλιέα. Και η αυτοδυναμία της στις εκλογές αυτές είναι το κύριο ζητούμενο ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο σχεδιασμός της για το μέλλον.

Για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Δημήτρης Χατζίδης

Γεωπόνος

Αν. Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ 

spot_img
Agrologyspot_img
Thursday, July 18, 2024

Latest News

Αναβαθμίζεται η σιδηροδρομική γραμμή Πύθιο-Ορμένιο Έβρου

Δημοπρατείται και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Θράκης Σημαντικό βήμα αποτελεί η εξασφάλιση άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (518.865.020...

More Articles Like This