9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, September 28, 2023

«ΚΟΜΒΙΚΟ» ΣΗΜΕΙΟ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

spot_img

Στον τομέα της ενέργειας με τον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου FSRU – Για τις εργασίες κατασκευής του σταθμού ενημερώθηκαν οι Πρέσβεις Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας, με επικεφαλής τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη – Επισκέψεις στον ΟΛΑ, στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και στον Μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμο

«Κομβικό» σημείο στον χάρτη της Ενέργειας αποδεικνύεται η Αλεξανδρούπολη.

Έτσι λοιπόν, 5 πρέσβεις των χωρών τους στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Μολδαβίας και Ρουμανίας, βρέθηκαν χτες στην πόλη μας.

Με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, οι πρέσβεις επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή που εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής του FSRU, του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Απαλό Αλεξανδρούπολης, όπου και ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών από τους υπεύθυνους της εταιρείας του ομίλου Κοπελούζου.

Παρών ήταν και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος.

Στον ρόλο της χώρας στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Τζορτζ Τσούνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανέφερε σε tweet του, ο πρέσβης των ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν περήφανα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας επανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας με τους γείτονές της στα Βαλκάνια και βοηθώντας να σπάσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το FSRU της Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των περιφερειακών ενεργειακών και κλιματικών στόχων».

- Advertisement -

Στη συνέχεια, όλοι τους μετέβησαν στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του λιμανιού.

Η ενημέρωση αφορούσε τόσο για το στρατιωτικό σκέλος, με τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού για τις δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ, όσο και την εμπορική διάσταση, μαζί τα έργα αναβάθμισης που προγραμματίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Χατζημιχαήλ, δήλωσε σχετικά: «Μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε συνάντηση διπλωματών 5+1 κρατών της δυτικής πλευράς της Μαύρης Θάλασσας, μία πρωτοβουλία του Αμερικανού Πρέσβη George James Tsunis, και να συζητούμε με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, την Επιτετραμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας και την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ, τις προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και την ενίσχυση των υποδομών, διαδρόμων & των δικτύων που διέρχονται και διασυνδέουν τις χώρες μας!».

Έπειτα, ακολούθησε επίσκεψη στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος τους ανέλυσε τις προοπτικές της πόλης και την ανοδική της πορεία τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Ζαμπούκης ανέφερε σχετικά με τη συνάντηση, τα εξής: «Σήμερα είχα την τιμή και χαρά να υποδεχτώ στο γραφείο μου τον Πρέσβη της Αμερικής στην Αθήνα George Tsunis, που για πρώτη φορά επισκέπτεται τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μαζί του ήταν η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Liz Lee, o Πρέσβης της Βουλγαρίας, Valentin Poriazov, ο Πρέσβης της Μολδαβίας, Andrei Popov, ο Πρέσβης της Ουκρανίας, Shutenko Sergii και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας, Adriana Ciamba. Μιλήσαμε για όλα όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη που αλλάζει, εξελίσσεται και τραβάει τα βλέμματα και μαζί και το διεθνές ενδιαφέρον! Η Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο!».

Οι 5 Πρέσβεις και οι συνοδοί τους μετέβησαν αργότερα στην έδρα της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού Αλεξανδρούπολης, ενώ πιο μετά είχαν συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Άνθιμο.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε εγκάρδια τον κ. Τσούνη και τους Πρέσβεις και όλοι μαζί συζήτησαν για αρκετή ώρα για θέματα συνεργασίας των χωρών στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου και στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, αντηλλάγησαν μεταξύ του Μητροπολίτου Ανθίμου και των Πρέσβεων εθιμοτυπικά δώρα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Thursday, September 28, 2023

Latest News

Καθηγήτρια από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Συμμετέχει στη σύνταξη του Κόκκινου Καταλόγου! Η Μαρία Αλεξίου-Χατζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογικής & Γενετικής του ΔΠΘ και...

More Articles Like This