9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, September 28, 2023

Κάτι δεν πάει καλά με την βόλτα του Anadolu

spot_img

Φημολογείται πως υπάρχει πρόβλημα πρόωσης – Δεν μπορούν να γίνουν αποπροσνηώσεις drones

Η εμμονή παροχής εξηγήσεων σε σχέση με το TCG Anadolu, τριών (3) διαφορετικών κατά περίπτωση  από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκικής  Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Δρ. İsmail Demir, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά για τους Τούρκους

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε επισημάνει σε άρθα μας επιφυλάξεις για το TCG Anadolu, αν χρησιμεύει μόνο για να κάνει προεκλογικές φιέστες ο Ερντογάν  πηγαινοφέρνοντάς το από την Κωνσταντινούπολη στην Σμύρνη ή είναι επιχειρησιακό.

Συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει το πρόβλημα πρόωσης που φημολογείται ότι αυτό παρουσιάζει και τις διαψεύσεις του Πρόεδρου της Τουρκικής  Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας  Δρ. İsmail Demir, ο οποίος έσπευσε με δήλωσή του να συμμαζέψει τα αμάζευτα, αφού όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός “όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά”.

- Advertisement -

Επίσης σε έτερο άρθρο μας είχαμε εστιάσει στο γεγονός ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Demir,  επί του παρόντος   δεν μπορούν να εκτελεστούν αποπροσνηώσεις Drones και μαχητικών αεροσκαφών από το TCG Anadololu, με τις δοκιμές να συνεχίζονται το 2024-2025 και βλέπουμε.

Πέραν των παραπάνω δύο παρεμβάσεων-επεξηγήσεων του Πρόεδρου της Τουρκικής  Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας για το TCG Anadolu, είχαμε πρόσφατα και τρίτη από τον ίδιο, η οποία αφορούσε τον  οικονομικό απολογισμό-κέρδη και οφέλη  από την εγχώρια κατασκευή του.

Οικονομικός απολογισμός-κέρδη

Συγκεκριμένα άρθρο έγκριτου Τουρκικού ΜΜΕ για αμυντικά θέματα αναφέρει σχετικά:

“Το TCG ANADOLU (L400) Amphibious Assault Ship είναι η μεγαλύτερη και ακριβότερη πλατφόρμα του Τουρκικού Ναυτικού. Λοιπόν, πόση εξοικονόμηση έγινε από την εγχώρια κατασκευή αυτού του πλοίου;

Με την τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου, το TCG ANADOLU μπήκε στην απογραφή του τουρκικού ναυτικού. Η τεράστια πλατφόρμα μήκους 232 μέτρων τέθηκε στην υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν το TCG ANADOLU, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Τουρκία με την ισπανική Navantia και παρήχθη τοπικά, είχε αγοραστεί έτοιμο, πόσο θα ήταν επιπλέον το οικονομικό κόστος;

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir είπε: «Αν είχαμε αγοράσει το TCG ANADOLU από το εξωτερικό, θα είχαμε δώσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρήματα. Πέραν αυτού, η HAVELSAN είναι εδώ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι τεχνολογίες διοίκησης/ελέγχου στο πλοίο να είναι εγχώριες». 

Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια κατασκευή του TCG ANADOLU προσέφερε σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στο TCG ANADOLU, το οποίο χρησιμοποιεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ADVENT, οποιαδήποτε εθνική λύση μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί. 

Ωστόσο, εάν το πλοίο είχε παραχθεί στο εξωτερικό και το σύστημα διαχείρισης πολέμου ήταν ξένο, πολλά προϊόντα από ραντάρ έως σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης, από ηλεκτρο-οπτικά έως οπλικά συστήματα θα είχαν προμηθευτεί από άλλη χώρα.

Σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της HAVELSAN, Mehmet Akif Nacar, σχετικά με το σύστημα ADVENT ειπώθηκε ότι, «Το ADVENT είναι ένα από τα 3  κορυφαία συστήματα στον κόσμο στην κατηγορία του». 

Τεχνικές προδιαγραφές

Το πλοίο έχει μήκος 231 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα.

Το εκτόπισμα πλήρους φορτίου του πλοίου δεν υπερβαίνει τους 27.436 τόνους.

Το πλοίο έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων και οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων σε μετατόπιση πλήρους φορτίου.

Το πλοίο έχει εμβέλεια πλεύσης τουλάχιστον 9.000 ναυτικών μιλίων με πλήρες φορτίο με την οικονομική του ταχύτητα.

Στην πισίνα με δυνατότητα νερού μέσα στο πλοίο μπορούν να εισέλθουν 4 πλοία LCM (Mechanized Landing Crafts), που το καθένα μεταφέρει 1 τανκ.
 

Παναγιώτης Νάστος

pentapostagma.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Thursday, September 28, 2023

Latest News

Καθηγήτρια από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Συμμετέχει στη σύνταξη του Κόκκινου Καταλόγου! Η Μαρία Αλεξίου-Χατζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογικής & Γενετικής του ΔΠΘ και...

More Articles Like This