9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, March 28, 2024

To Θέατρο Σκιών και η μίμηση του Καραγκιόζη

Από τους σύγχρονους «Καραγκιόζηδες» της Πολιτικής παρουσίας στην Ελλάδα – Ανοίγεις την τηλεόραση και να ‘τοι, μπροστά μας!

Όσοι είχαμε την τύχη να μεγαλώνουμε ανάμεσα σε δύο αιώνες, είχαμε την εύνοιά της, να δούμε την ταλαίπωρη πατρίδα μας, να έχει ζήσει γεγονότα ιστορικά, καταστροφικά, αλλά και δημιουργικά.

Τα γεγονότα αυτά είχαν επιπτώσεις στο εθνικό μας DNA, και σε πολλούς… του περασμένου αιώνα, υπερήλικες, μεστωμένους σε χρόνια και γνώση έδωσαν νέα προοπτική και άλλους τους άφησαν καθηλωμένους με τους προσωπικούς ή κομματικούς μύθους.

Όλοι αυτοί οι παλαιοί και εμείς οι… νεώτεροι, είδαμε την ελληνική κοινωνία, να… απογαλακτίζεται από δεσμεύσεις, παρωχημένα και απωθημένα πρότυπα, να δέχεται και να αποδέχεται νεόφερτα πράγματα εκ της Εσπερίας.

- Advertisement -

Η κοινωνία μας προόδευσε, νέα γενιά, τα παιδιά μας ανέβηκαν σκαλιά γνώσης, που τους παραφορτώσαμε. Προσπαθήσαμε να τους εξασφαλίσουμε μία άνετη ζωή με ανέσεις, που τότε στερηθήκαμε, σε μία ανερχόμενη και μετεξελισσόμενη προοδευτικά ελληνική πραγματικότητα.

Μικροί τότε εμείς, με τα πενιχρά και… άγνωστα ΜΜΕ, περνούσαμε ευχάριστα κάποιες στιγμές με αυτοσχέδιες παραστάσεις Καραγκιόζη, που έδινε στην ελληνική κοινωνία στιγμές γέλιου και ανεμελιάς.

Ένας Καραγκιόζης, ήταν ο επιτήδειος εκείνος, που σε κάθε στιγμή, μέσα σε απόλυτη φτώχεια, επιβίωνε και δημιουργούσε καταστάσεις.

Κοντά στον κεντρικό ήρωα, δρούσαν και οι μορφές του μπάρμπα Γιώργου, του Μορφονιού, Νιόνιου, Σταύρακα, Βεληγκέκα …με τα κολλητήρια του.

Οι θεατρικές αποτυπώσεις επί του άσπρου σεντονιού άφησαν εποχή… ο Καραγκιόζης Δήμαρχος… Βουλευτής, γαμπρός και πολλές άλλες υποκριτικές ιδιότητες και κυρίως αυτής… ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

Τώρα, ως ιστορική παρουσία, ο Καραγκιόζης ο Μέγας πρωταγωνιστής του θέατρου των Σκιών, έχει ελάχιστη παρουσία, που παθιασμένοι καραγκιοζοπαίχτες προσπαθούν να τον επαναφέρουν στις τωρινές μας στιγμές.

Πολλοί σκέφτονται ότι ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, έχει μπει στο πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!!!

Συζητώντας με φίλους μας τα περασμένα, νοσταλγικά, νομίζαμε ότι αυτό ισχύει και είναι ένα ξεχασμένο παρελθόν!!!

ΛΑΘΟΣ… ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ… Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ-ΠΑΡΟΝΤΕΣ και μάλιστα, δυναμικά στο σύγχρονο κομματικό θέατρο σκιών.

Ανοίγεις την τηλεόραση και ΝΑΤΟΣ-ΝΑΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Φιγούρες πολιτικές, καρικατούρες κομματικές, σωτήρες του παρόντος μας με αναγωγή στο μέλλον.

Με φανταχτερά φτερά κόκορα, ενώ είναι μαδημένες τρίληρες κότες… κοινώς ως λέγαμε οι παλιοί… κλώσες, επιδίδονται σε κοκορομαχίες καλύπτοντας την γύμνια τους, με πλουμιστά φτερά που απορρίπτουν τα παγώνια.

Στα πάνελ… της φλυαρίας, βλέπουμε τους κομπάρσους των κομματικών σχεδιασμών, δίνουν παραστάσεις υποκριτικής με σημαία την προσωπική τους ασημαντότητα, που εξελίσσονται διαδοχικά σε κωμικούς, δραματικούς και τραγωδούς ηθοποιούς.

Οι κωμικοί ηθοποιοί, του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, είναι ξεπερασμένοι πλέον, από τους ηθοποιούς… της πολιτικής

Παρόντες στο κομματικό και πολιτικό παρόν, ως γελωτοποιοί της παρούσας πραγματικότητας και της πολιτικής… ορθότητας, που στο τέλος της παράστασης γελούν αυτάρεσκα για τον προσωπικό τους θρίαμβο, υπό την επήρεια …κομματικού αλκοολισμού.

Προβάλουν τα προσωπικά και κομματικά τους ενύπνια (όνειρα) και εμείς οι… άσχετοι και ανυποψίαστοι, αναζητούμε έγκυρο ονειροκρίτη και διπλωματούχα καφετζού… να μας τα ερμηνεύσει.

Ειρωνικός λόγος, εξυπνακισμοί, πολιτική αλαζονεία, με ικανή δόση κομματικής αυθεντίας και… ευφυϊας.

Σολακισμοί… με προφορικό λόγο ανάρμοστο και λανθασμένο, βαρβαρισμοί… με ασυνάρτητα ελληνικά και ακατανόητα… συνώνυμο πλέον του πολακισμού και μπαρουφολογία… ανόητο λόγο για εντύπωση, αλλά χωρίς λογικό περιεχόμενο που απέχει της πραγματικότητας και της αλήθειας.

Η πραγματικότητα… μέσα από την ειρωνεία, υπεροψία και ξερολισμό, με συνονθύλευμα ιδεών, πολιτικών θέσεων και αντιλήψεων και πρακτικών

Αναβιώνουν καλύτερα υποκριτικά τον Μαυρογυαλούρο και τον Καλοχαιρέτα.

Ας έχουμε όλα αυτά στο νου μας, ώστε να μη αναγκαστούμε να φωνάζουμε ως ο Τσίτσο και ο Φράγκο (οι εξαίρετοι Ιταλοί κωμικοί)… Τσίτσο το λιμάνι φεύγει… γιατί το καράβι θα δέσει!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΝΑΖΛΗΣ

Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.

Αντιπρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

spot_img
Thursday, March 28, 2024

Latest News

Προσέχουμε για να μην έχουμε πάλι πυρκαγιές

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει, για την εφαρμογή του κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, πλησίον Δασικών εκτάσεων Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες...

More Articles Like This