9.4 C
Alexandroupoli
Monday, June 5, 2023

Σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών

Σύσκεψη Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας για Πυρκαγιές-Μεταναστευτικό λόγω των Τουρκικών Εκλογών

Σύσκεψη Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε προχθές σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία ο Αρχηγός Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε έμφαση στο υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα για την αντιμετώπιση απειλής υβριδικού τύπου.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία το παρόν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο λόγω των εκλογών στην Τουρκία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

- Advertisement -

“Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με την συμμετοχή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ) Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΥ».

Κατά την σύσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, καθώς και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης πυρκαγιών, με την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας (με εναέρια – επίγεια μέσα, καθώς και προσωπικό).

Αναφέρθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης των πυρκαγιών τονιζομένου του περσινού παραδείγματος, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν την χερσαία επιτήρηση στο σύνολό της, με την εκπομπή αμιγών περιπόλων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως επιτυχημένη, αφού οι δασικές πυρκαγιές μειώθηκαν σημαντικά.

Ετέθησαν και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), με έμφαση στις συνεκπαιδεύσεις, στις κοινές αποστολές επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Χώρας μας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην σημαντική μείωση αυτών από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα.

Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την άριστη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ με το:

● Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Π.Σ.

● Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της ΕΛ.ΑΣ.

● Κέντρο Επιχειρήσεων και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας με τα αντίστοιχα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση ακόμη και ενδεχόμενης υβριδικού τύπου απειλής.”

Μπορεί ο Ερντογάν να φαίνεται κυρίαρχος στον τουρκικό πολιτικό βίο μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο, οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να εξωτερικευθεί κατά πάγια πρακτική εναντίον της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, του κυβερνοπολέμου και των επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου που διεξάγονται τακτικά τα τελευταία έτη της οξυμένης ελληνοτουρκικής κρίσης.

Καθίσταται σαφές πως η στρατιωτική ηγεσία της χώρας λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις πιθανές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ βρίσκεται σε θέση να “διαβάζει” τα τουρκικά σχέδια προτού αυτά υλοποιηθούν.

pentapostagma.gr

spot_img
Monday, June 5, 2023

Latest News

To ελληνικό CONATUS Journal of Philosophy στο top 20 των περιοδικών φιλοσοφίας παγκοσμίως

Το περιοδικό του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, Conatus – Journal of Philosophy, στην δεύτερη μόλις χρονιά που καταλογογραφείται από το Scopus και αξιολογείται...

More Articles Like This