9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Τι σημαίνουν οι διπλές κάλπες;

Όλα τα σενάρια για τον σχηματισμό Κυβερνήσεως – Η Βουλή κλείνει στις 11 Απριλίου – Δεν θα ξανανοίξει με την σημερινή της σύνθεση

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο 2,5 μηνών και το μισό από αυτό το διάστημα στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό.

Αυτό προκύπτει από την αδυναμία ενός κόμματος να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από όλες τις δημοσκοπήσεις -στις περισσότερες εξ αυτών δεν επιτυγχάνεται ούτε με τη συνεργασία πρώτου και τρίτου κόμματος-, συνδυαστικά με τα όσα έχουν δηλώσει το τελευταίο 48ωρο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Alpha, υπερασπίστηκε την άποψή του για ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις κρίσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη για δεύτερες εκλογές, διότι «η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, κι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

- Advertisement -

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω στις δεύτερες εκλογές, έφερε ως παράδειγμα την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν όταν του το πρότεινε μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματός του, θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολη είναι η συνεννόηση αυτή.

Oύτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα θέλει

Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ επέμεινε στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός» σε ενδεχόμενη συνεργασία, ενώ έθεσε ως προαπαιτούμενο για να μπει σε κυβέρνηση ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, περιπλέκοντας περαιτέρω τα σενάρια, είπε ότι αναφέρεται μόνο στην πρώτη Κυριακή των εκλογών και άφησε να εννοηθεί πως αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάποια κυβέρνησης συνεργασίας. Δήλωσε, ακόμα, ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μια προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη συμμετοχή του κόμματός του – αποκλείοντας παράλληλα τον Γιάνη Βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή».

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με αδιέξοδο αν συνυπολογίσουμε το ότι και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται ως επισπεύδων της «προοδευτικής κυβέρνησης», έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με τη ΝΔ -αντίστοιχα έχει πράξει και ο κ. Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ- και έχει δηλώσει πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Άρα, ακόμα και με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Φαβορί η 21η Μαΐου

Παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία του Μαΐου για τη διεξαγωγή των εκλογών, η 21η του μήνα θεωρείται ότι είναι αυτή που έχει κυκλώσει στην ατζέντα του. Αυτό σημαίνει πως η Βουλή θα κλείσει στις 11 Απριλίου για το Πάσχα και δεν θα ανοίξει ξανά υπό την παρούσα σύνθεση, καθώς στις 20-24 Απριλίου θα προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές και θα ακολουθήσει η διάλυσή της. Από τη στιγμή που η αυτοδυναμία θεωρείται αδύνατη, την αμέσως επόμενη ημέρα, 22 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος με μέγιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών τις τρεις ημέρες. Το ίδιο θα πράξει και για τους αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Εφόσον επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο, η διαδικασία με μέγιστη διάρκεια τις εννέα μέρες θα ολοκληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Επικρατέστερος για τη θέση θεωρείται ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Ακολουθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η εκλογή προεδρείου, και την επόμενη ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 2 Ιουλίου, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης κάλπης είναι αυτά που θα καθορίσουν «το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, και πόσο μακρύ και καυτό πολιτικά θα είναι το καλοκαίρι.

Γιάννης Καντέλης

iefimerida.gr

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ψάρεμα ξανά μέσα στο λιμάνι

Οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν σε συγκεκριμένο σημείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Αλεξανδρούπολης...

More Articles Like This