9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, June 19, 2024

Επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις του FSRU Αλεξανδρούπολης

Από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της GASTRADE κ. Κωστή Σιφναίο και τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Ρόσεν Χριστόφ


Ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρόσεν Χριστόφ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, με την συνοδεία του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας του ομίλου Κοπελούζου, της GASTRADE, Κωστή Σιφναίο, επιθεώρησαν χτες το πρωί, την πρόοδο της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, στην περιοχή του Απαλού, στην Αλεξανδρούπολη.
Άλλωστε, ο βουλγαρικός κρατικός διαχειριστής φυσικού αερίου Bulgartransgaz κατέχει μερίδιο 20% στο νεόδμητο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, και στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους συμφωνήθηκε ότι η χωρητικότητα (η οποία αρχικά είχε δεσμευτεί από τη Βουλγαρία), θα αυξηθεί από 500 εκατομμύρια σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως. 


«Η μονάδα θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας της περιοχής, παρέχοντας ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται κάθε χρόνο. Με δεδομένη την απότομη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και την ενίσχυση του ρόλου του LNG, η παραγωγική δυνατότητα LNG παγκοσμίως θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ θα υπάρξει και μια ισορροπία παραγωγής και ζήτησης. Η Βουλγαρία έχει συμφωνήσει ήδη για 1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο, για 10 χρόνια. Γι’ αυτούς, το έργο αφορά το 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης σε φυσικό αέριο. Το πλοίο FSRU θα παραδοθεί από το ναυπηγείο στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και τον ίδιο μήνα αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ύδατα, με στόχο η νέα μονάδα να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2024. Μάλιστα, προχωρήσαμε ήδη, ταχύτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σιφναίος.


«Η πλατφόρμα ολοκληρώνεται αυτήν τη στιγμή στη Σιγκαπούρη. Αναμένεται επίσης να κάνουμε ανάλυση για την ύπαρξη παλαιών υποθαλάσσιων ναρκών στην περιοχή, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσει ο ελληνικός στρατός, πριν αρχίσουμε να κάνουμε το θαλάσσιο τμήμα του τερματικού. Αναμένουμε από το επόμενο έτος, το FSRU να μπορεί να μεταφέρει 10 δεξαμενόπλοια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, που θα είναι περίπου το 1/3 των ποσοτήτων που χρειάζονται για τη Βουλγαρία», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας. 

- Advertisement -

Αργότερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, όπου οι υπεύθυνοι είδαν από κοντά τις αλυσίδες που χρειάζονται για την αγκύρωση του πλωτού σταθμού FSRU.

  • Ο Αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Παράλληλα, ο κ. Χριστόφ έκανε αναφορά στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας: «Την Πέμπτη ξεκινήσαμε τις συνεδρίες μιας κοινής ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε με βάση αυτό το έργο, μαζί με τον συνάδελφο Κώστα Σκρέκα. Μοιράσαμε τις εργασίες για τις επόμενες εβδομάδες και ξεκινάμε τις αναλύσεις, για να μπορέσουμε να δομήσουμε το έργο το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι ένα άλλο στρατηγικό αντικείμενο που πρόκειται να ξεκινήσουμε, το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου για λύσεις στη Βουλγαρία, δηλαδή μέσω αυτού του έργου, θα αποκτήσουμε πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ώστε να επιλέγουμε ξανά τις πηγές προμήθειας, με μακροπρόθεσμα συμβόλαια».

Χρήστος Νέδος

spot_img
Wednesday, June 19, 2024

Latest News

Έκτακτα δρομολόγια του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω τριημέρου Αγίου Πνεύματος

Για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των οχημάτων, για το τριήμερο...

More Articles Like This