9.4 C
Alexandroupoli
Monday, December 11, 2023

Να περιμένουμε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αλεξανδρούπολη;

Έργο Ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ θεωρείται η όδευση πετρελαίου, από Αλεξανδρούπολη στην Βουλγαρία

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, είναι από μόνη της σημαντική, καθώς έρχεται μετά από άλλες δύο επισκέψεις, του πρώην ομολόγου του, τον Οκτώβριο του 2019 και του 2020. Αυτή η επίσκεψη έρχεται σε μια προεκλογική περίοδο τόσο για την Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και για την Τουρκία. Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ μέσω του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα διαμηνύσουν ότι επιθυμούν σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην υποστήριξη της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντικός και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, έχει κάθε λόγο να επιβεβαιώσει με αυτήν του την επίσκεψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν να βαδίζουν στο δρόμο της βελτίωσης που είχαν την περασμένη δεκαετία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε πολύ σημαντική όχι μόνο την διευκόλυνση του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο τομέας της ενέργειας και της ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της περιοχής προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, (χωρίς η οικονομική κρίση που ακολουθεί τη μετάβαση να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης) είναι ο πλέον σημαντικός για τις ΗΠΑ.

- Advertisement -

Οι συνεργασίες της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και με άλλα βαλκανικά κράτη στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο LNG και τη συμμετοχή αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας νότια της Κρήτης, καθιστούν πολύ σημαντική την επίσκεψη, ιδιαίτερα όταν ο πρώην επιτυχημένος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, έχει πλέον αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ένα ζωτικής σημασίας έργο για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και για την ίδια τη «διψασμένη» για ενέργεια, Ανατολική Ευρώπη.

Το έργο θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό το Μπουργκάς και από εκεί, τα 10 εκ. τόνων πετρελαίου ετησίως, θα καλύπτουν ανάγκες χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ε.Ε, υποχρεώνει τη βουλγαρική κυβέρνηση στο να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και τα αυξημένα κατά πέντε φορές τέλη διέλευσης στα Στενά του Βοσπόρου, ανοίγουν άλλον ένα δρόμο για την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης σε γεωστρατηγικό asset, αναβαθμίζοντας παράλληλα συνολικά τον ρόλο της Ελλάδας.

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Η δεύτερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, δεν είχε την Αθήνα στο επίκεντρό της. Ο τότε Αμερικανός προϊστάμενος του State Department επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, θέλοντας να τονιστεί η σημασία της Ελλάδας ως χώρας που συνδέει τα Βαλκάνια με την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που υπάρχει πλέον σε πολλά επίσημα αμερικανικά έγγραφα (μαζί με το ρόλο της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο).

Το πρόγραμμα του ταξιδιού του Άντονι Μπλίνκεν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις στάσεις που θα κάνει, όμως η Βόρεια Ελλάδα (και ειδικά η Θράκη με την Αλεξανδρούπολη) είναι πολύ πιθανό να μην περάσουν απαρατήρητοι προορισμοί στο πρόγραμμα της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Άλλωστε, λίγες μέρες πριν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σε επίσκεψή του στη Θράκη ότι θα είναι υποψήφιος του Νομού Έβρου.

Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν ίσως να ακολουθήσει εν μέρει, το αντίστοιχο του προκατόχου του. Είναι άλλωστε γνωστό το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης θα είναι ένα σημαντικό θέμα στον προσεχή γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου, ενώ σημαντικό θα είναι να δούμε και το αν θα ανοίξει η συζήτηση για νέες βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει και άλλες ανησυχίες στην Τουρκία.

Ακόμη και πριν τον πόλεμο, η άσκηση Atlantic Resolve του ΝΑΤΟ, είχε την Αλεξανδρούπολη στον πυρήνα των σχεδιασμών, εξελίσσοντας την ακριτική πόλη σε ένα γεωστρατηγικό asset της Ελλάδας, κάνοντας την Τουρκία να δυσφορεί με την αναβάθμιση μιας ελληνικής πόλης που δεν έχει μόνο αμυντική συνεισφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και σημαντικές οικονομικές προοπτικές (υποδομές) και ενεργειακή αξία τόσο με τον ΟΛΑ, (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης), του οποίου η ιδιωτικοποίηση έχει «παγώσει» προσώρας) όσο και στο δίκτυο αγωγών στην περιοχή.

Αλέξανδρος Δρίβας

spot_img
Monday, December 11, 2023

Latest News

Η ΕΚΤ διαφωνεί για την απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως τα μετρητά συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές των πολιτών, ενώ διασφαλίζουν...

More Articles Like This