9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ισραηλινοί πύραυλοι για Έβρο και νησιά !!!

Τα συστήματα SPIKE NLOS θα ενταχθούν σε Λόχους Αντιαρματικών κυρίως στο «Τείχος του Έβρο» – Μπορούν  να εξουδετερώσουν σχεδόν όλο το Τουρκικό οπλοστάσιο Τεθωρακισμένων – Ενισχύονται σημαντικά οι Μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού

Σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι το θέμα απόκτησης των Ισραηλινών  αντιαρματικών SPIKE NLOS θα έχει κλείσει οριστικά για την χώρα μας, με τα πρώτα συστήματα να έρχονται στην Ελλάδα το 2023.

Το υπόψιν οπλικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντικότατο πολλαπλασιαστή ισχύος, αφού θα εξοπλίσει κανονιοφόρους του πολεμικού μας ναυτικού  και πλοία ανορθροδόξου πολέμου των Ειδικών Δυνάμεών μας, δημιουργώντας μια θανατηφόρα περίμετρο 32  χλμ στην οποία ότι κινείται θα εξουδετερώνεται πλήρως.

- Advertisement -

Οι ελληνικοί πύραυλοι Spike NLOS φέρνουν τα πάνω κάτω στο ελληνικό οπλοστάσιο, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλο σκεπτικισμό στην τουρκική πλευρά, αφού μπορούν να εξουδετερώσουν αποβατικά σκάφη, άρματα μάχης, μη επανδρωμένα ναυτικά συστήματα (ULAQ), και κάθε είδους όχημα.

Το πυραυλικό αυτό σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε νέο σκάφος του πολεμικού ναυτικού, όπως τα αρματαγωγά και τα αποβατικά Zubr, σε χερσαίες παράκτιες βάσεις και ναυστάθμους, αποτελώντας πραγματικά το απόλυτο όπλο.

 SPIKE NLOS 

Το SPIKE NLOS αποτελεί την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας SPIKE και αποτελεί βλήμα ‘’Fire And Forget’’ το οποίο ‘’λοκάρει’’ το στόχο και διορθώνει συνεχώς την πορεία του. Το όνομα ΝLOS (Non Line Of Sign) καταδεικνύει τη δυνατότητα του χειριστή να εκτελεί βολή ακόμα και από προστατευμένη θέση χωρίς καν να απαιτείται οπτική επαφή με τον στόχο. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του.

Το οπλικό σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους “κανόνες του παιχνιδιού” (game changer) χάρη και στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς. Ενώ το βεληνεκές οριζόταν σε 25 χλμ., που είναι ήδη μία πολύ μεγάλη επίδοση, τα τελευταία έτη ο κατασκευαστής αναφέρει βεληνεκές 32 χλμ., προφανώς λόγω της διαθέσεως νέων τύπων πολεμικής κεφαλής μικρότερου βάρους.

Ο πύραυλος ενσωματώνει έναν διπλό αναζητητή EO, εμπλέκοντας αποτελεσματικά στόχους τη μέρα και τη νύχτα, χρησιμοποιώντας τρόπους λειτουργίας «fire and harroni» ή «fire and update», επιτρέποντας στον χειριστή να βρίσκεται ακριβώς σε έναν ακριβή στόχο, καθώς ο πύραυλος κλείνει μέσα στο τερματική φάση της πτήσης του, ακριβώς πριν από την επίθεση, μεγιστοποιώντας έτσι την επίδραση του πυραύλου ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παράπλευρες ζημιές, ακόμη και υπό εξαιρετικά δυναμικές συνθήκες μάχης.

Οι επικοινωνίες μεταξύ του πυραύλου και του χειριστή, διεξάγονται μέσω μιας οπτικής ίνας, επιτρέποντας αποτελεσματικές, ευρυζωνικές, ασφαλείς αμφίδρομες επικοινωνίες.

Οι πύραυλοι Spike επιχειρούν αυτήν τη στιγμή σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, σε αρκετές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία. Οι πύραυλοι Spike επιλέχθηκαν επίσης, για να εξοπλίσουν τα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Puma.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, οι ισραηλινοί πύραυλοι θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν κάθε πιθανή τουρκική προσπάθεια απόβασης ή αεροκίνητης ενέργειας, σε χρόνους απίστευτα μικρούς.

“Σε παράλληλη χρήση από εκτοξευτές ξηράς, “τσιμεντώνει” το θαλάσσιο και χερσαίο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου και σε συνεργασία με την μελλοντική απόκτηση και πιθανή παραγωγή κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, δημιουργείται το πολυπόθητο πλέγμα άρνησης πρόσβασης”, είχε δηλώσει ο καθηγητής της ΣΣΕ Γρίβας.

Εκτιμάται ότι ειδικά στο “Τείχος του Έβρου”, οι πύραυλοι αυτοί θα κάνουν θραύση σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, αφού εξουδετερώνουν όλο σχεδόν το τουρκικό οπλοστάσιο, ενώ από εκτοξευόμενοι από τα επιθετικά ελικόπτερά μας “Απάτσι”, μπορούν να διαλύσουν  μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους τουρκικούς Σχηματισμούς, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το ΠΟΤ (Έβρος ποταμός).

Αυτό είναι εξόχως σημαντικό για την άμυνά μας στον Έβρο, αφού δύναται  η χρήση των SPIKE NLOS  να αποδιοργανώσει τελείως ενδεχόμενη επίθεση τουρκικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων Σχηματισμών, πριν καν οι τελευταίοι λάβουν σχηματισμούς προσπέλασης.

Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ να ενισχύσει την άμυνα όλων των νησιών στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ καθώς Μονάδων του Δ΄Σώματος Στρατού στη Θράκη.

Ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμα και για τα πιο μικρά όπως το Καστελόριζο τα οποία  διαθέτουν περιορισμένο οδικό δίκτυο και έχουν ανάγκη ένα ευέλικτο μικρού μεγέθους αλλά ισχυρό όπλο άμυνας, το Ισραηλινό Spike NLOS θεωρείται ιδανικό, καθώς διαθέτει μοναδική δυνατότητα στοχοποίησης και προσβολής κάθε είδους στόχων τόσο στην ξηρά όσο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις.

Μπορεί  επίσης να μεταφερθεί και να αναπτυχθεί εύκολα και γρήγορα ενώ επιπλέον θεωρείται ως εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ειδικότερα για την περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου αλλά και για των νησιών μας που βρίσκονται έναντι του κόλπου του Γκιουλούκ στα μικρασιατικά παράλια,  ότι θα πρέπει να  εξοπλιστούν εκτός από τα αντιαρματικά SPIKE NLOS και με MANPADS STINGER, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος για τις ΤΕΔ (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις), οι οποίες εκτιμούμε πως πρωτίστως θα ενεργήσουν κατά  μικρονήσων με καθόλου ή ελάχιστο πληθυσμό και βραχονησίδων από Σάμο και νοτιότερα.

Παναγιώτης Νάστος

pentapostagma.gr

spot_img
spot_img
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Όταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης διάβαζε την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Μια παλαιότερη συνέντευξη του Βάρδου του Θρακικού Τραγουδιού, στον Θεοδόση Βαφειάδη Η αλήθεια είναι ότι θυμηθήκαμε αυτήν την φωτογραφία, λίγο...

More Articles Like This