9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Αντίστροφα τώρα από την… Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς

Πως αλλάζουν οι καιροί – Όταν οι Αμερικανοί δεν ήθελαν την Διακρατική Συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρωσίας για τον Αγωγό Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη – Τώρα η τροφοδοσία θα γίνεται αντίστροφα: Αέριο από την Αλεξανδρούπολη στην Βουλγαρία  

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο 2005: Συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος και Τουρκίας στους Κήπους του ποταμού Έβρου, για τα εγκαίνια σταθμού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, στην Κομοτηνή.

Ο Κώστας Καραμανλής και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζουν τον κομβικό σταθμό κι ο Βούλγαρος υπουργός βιομηχανίας ομιλεί για το σχέδιο συνδέσεως του λιμένος Μπουργκάς (Πύργος) επί του Εύξεινου Πόντου, με την Αλεξανδρούπολη, για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου απ’ το Νοβοροσίσκ στο Αιγαίον.

- Advertisement -

Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο του Νίκου Γρηγοριάδη το 1979, με την παράκαμψη των κεκορεσμένων Στενών του Βοσπόρου από πετρελαιοφόρα σκάφη.

Οι μελέτες του σχεδίου Γρηγοριάδη είναι οριακές από πλευράς κόστους μεταφοράς του πετρελαίου, αλλά έχουν την έγκριση των κυβερνήσεων Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος. Μόνο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις απομένουν να εκτιμηθούν και… «αμ’ έπος αμ’ έργον»!

Αιφνιδίως, στην συνάντηση εμφανίζεται ο υφυπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Σάμιουελ Μπότμαν, και παίρνει τον λόγον απρόσκλητος: «Η κυβέρνησιη του Τζορτζ Μπους (ΣΣ: του νεωτέρου) εκφράζει αντίθεση στό σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και επιθυμεί την ματαίωση της κατασκευής τού αγωγού ρωσικού πετρελαίου επί του βουλγαρικού και ελληνικού εδάφους»!

Αν και η παρέμβαση της Αμερικής είναι σοβαρότατη, δεν φαίνεται να συγκινεί τους παρισταμένους που συνεχίζουν την ευωχεία τους.

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή παραιτείται και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές.

Εκεί που προηγείτο με 10% στις προγνώσεις, τις χάνει από το Πασόκ του Γιώργου Παπανδρέου και το έργο του αγωγού ματαιούται, επειδή περιβαλλοντικώς επεβάρυνε το δάσος της Λαδιάς (που εκάη εφέτος).

Μεταφερόμεθα στην σημερινή εποχή: Μένεται ο νατορωσσικός πόλεμος στην Ουκρανία, η Βουλγαρία μετέχει στις κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, τα διυλιστήρια στο Μπουργκάς στερούνται επαρκούς αργού πετρελαίου να το διυλίσουν, ακόμη για εγχώριες ανάγκες, κι ο Ερντογάν έχει πενταπλασιάσει τα διόδια του Βοσπόρου.

Στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), την περασμένη εβδομάδα, πέφτει η πρόταση του Βουλγάρου υπουργού Ρόσεν Χριστώφ για την επαναφορά του σχεδίου Γρηγοριάδη, αλλ’ αντίστροφα αυτή την φορά: Από Αλεξανδρουπόλεως ες Μπουργκάς!

Η αφήγηση αυτή είναι διδακτική τόσον δια το πως μεταβάλλονται οι διεθνείς περιστάσεις εντός 20ετίας -δεν εγνώσθη η αμερικανική νεωτέρα άποψις- όσον δια την επανάληψη της Ιστορίας όχι ως φάρσας αλλ’ σαν αδήριτης πραγματικότητας.

Κώστας Κόλμερ

spot_img
spot_img
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Όταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης διάβαζε την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Μια παλαιότερη συνέντευξη του Βάρδου του Θρακικού Τραγουδιού, στον Θεοδόση Βαφειάδη Η αλήθεια είναι ότι θυμηθήκαμε αυτήν την φωτογραφία, λίγο...

More Articles Like This