9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, April 20, 2024

Μπορούν να έλθουν «νύχτα» οι Τούρκοι;

Που εδράζεται το Τουρκικό θράσος – Τί σχέδια έχουν; – Μπορούμε να τους τσακίσουμε, με σύγχρονα και έξυπνα όπλα – Όχι σε εξοπλισμούς με πνεύμα … δεκαετίας του 1970 – Τι χρειαζόμαστε   

Εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να συνδέσει την επιχείρηση προσβολής κουρδικών στόχων στην Συρία, με την… Ελλάδα!

Έτσι, μια «πολιτική» κίνηση χρήσης στρατιωτικής ισχύος, στην ουσία για να καταδείξει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο εσωτερικό μέτωπο ότι «τιμώρησε» τους υπεύθυνους της βομβιστικής επίθεσης στον πολυσύχναστο δρόμο, ας πούμε την «Ερμού» της Κωνσταντινούπολης στην Ίνστικλαλ, ξαφνικά παίρνει διαστάσεις απειλής για την Ελλάδα-ή έτσι θέλει να την παρουσιάσει η Άγκυρα.

Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της» πρόσθετε η ανακοίνωση, που αντιγράφει άλλες παλαιότερες ανακοινώσεις των ΗΠΑ σε ανάλογες περιπτώσεις.

- Advertisement -

«Η αεροπορική επιχείρηση είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι γεγονός», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ και σίγουρα δεν θα υπήρχε κάποια τέτοια αναφορά αν δεν υπήρχε έγκριση από την κυβέρνηση.

Ο Αμπντουλάχ Αγάρ, γνωστός φιλοκυβερνητικόε ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, δήλωσε στη «Μιλιέτ» ότι «η επιχείρηση  συνιστά εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Αμέσως μετά το τέλος της επιχείρησης ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε «Ξαφνικά μια νύχτα… Είναι η ώρα του λογαριασμού», αναρτώντας μια φωτογραφία με την τουρκική σημαία να κυματίζει.

Δηλαδή απειλούν όχι απλώς ευθέως, αλλά με θρασύτητα.

Σημειώνεται ότι κανείς δεν τους έχει απαντήσει μέχρι σήμερα από ελληνικής πλευράς!

Γιατί οι Τούρκοι απειλούν με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο;

Η απάντηση είναι απλή:

• Δεν καταρρίπτονται, ούτε καν παρενοχλούνται, τα αναγνωριστικά UAV της τουρκικής Αεροπορίας και του Ναυτικού που «σαρώνουν» τον ΕΕΧ. Πλέον υπάρχει ένας «μιθριδατισμός» της ελληνικής αεράμυνας που μπορεί να καταστεί μοιραίος. Γιατί κανείς δεν θα πιστέψει ότι «έρχονται νύχτα» ή και «μέρα», αφού θα κάνουν αυτό που κάνουν ατιμώρητα αυτό που κάνουν δεκαετίες: Παραβιάσεις των εθνικών συνόρων, ατιμώρητα. Μόνο που ειδικά αυτή την φορά θα έρθουν μαζικά και θα φέρουν όπλα αέρος-εδάφους τα UAV και βλήματα καταστολής αεράμυνας (SEAD)  τα F-16C/D της Μπαντίρμα. Και ο πρώτος στόχος δεν θα είναι η Τανάγρα, δεν τους απασχολούν τόσο τα Rafale, όσο το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης.

• Θεωρούν ότι «θα σκεπάσουν τον ουρανό» με βλήματα cruise για τους «δύσκολους» στόχους  (Σκύρος, Ηράκλειο 115 ΠΜ, Τανάγρα 114 ΠΜ, Λάρισα 110 ΠΜ, Αγχίαλος 111 ΠΜ, αλλά και βαλλιστικά βλήματα, όπου λόγω εγγύτητας όλα θα τελειώσουν σε 10′. Και εν συνεχεία θα κτυπηθεί ο κεντρικός -και μόνος!- ναύσταθμος στην Σαλαμίνα και… τέλος.

• Θα κρατήσουν ως «καβάτζα» πολιτικής πίεσης και εκβιασμού, τις δύο περιοχές (Αττική-Κορινθία και Θεσσαλονίκη) με τα συγκροτήματα διυλιστηρίων, των οποίων τυχόν προσβολή και καταστροφή των οποίων θα στείλει την χώρα 50 χρόνια πίσω.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να σπάσει τον «τσαμπουκά» και να εξέλθει νικηφόρα από την σύγκρουση:

• Να αρχίσει να «σκρινάρει» μέχρι ασφυξίας, τουρκικά μαχητικά και τουρκικά UAV. Το 2006 μετά τον Ηλιάκη και εισήγηση της τότε υπουργού Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη, τα ελληνικά μαχητικά σταμάτησαν να πιέζουν όπως έκαναν στο παρελθόν τα τουρκικά. Οι «αναχαιτίσεις» από τότε είναι περισσότερο «με τα μάτια». Ακόμα και οι δήθεν «εμπλοκές» αφορούν περιπτώσεις που γίνονται αναχαιτίσεις, αλλά πολύ πιο μακριά από αυτό που θεωρείται «σκρινάρισμα» και πίεση. Για να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει «ρουτίνα» αλλά πραγματική επιχειρησιακή δράση από ελληνικής πλευράς

• Να δρομολογηθεί άμεση προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς για τα νησιά. Στην κυβέρνηση να αγοράσουν πανάκριβα ΤΟΜΑ (KF-41 Lynx)  που θα κονιορτοποιηθούν από τα τουρκικά UAV, αντί να προμηθευτούν το αυτονόητο: Αντιαεροπορικά πυραυλικά όπλα για να καταρρίψουν τα UAV! Τα τουρκικά UAV, μπορεί να θερίσουν οτιδήποτε κινείται στα νησιά. Τα «αρχαία» ρωσικά αυτοκινούμενα SHORADS, OSA AK έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί πριν δέκα χρόνια. Eίτε υπάρχουν, είτε όχι, το ίδιο είναι. Μπορούν να καταρρίψουν πλέον μόνο ελικόπτερα, αλλά όταν θα έρθουν τα ελικόπτερα, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν καταστραφεί από τουρκικές αποστολές SEAD! Προμήθεια, λοιπόν, σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων… «προχθές». Για να μην πούμε πόσα πυραυλικά αντιαερορικά έχουν φύγει από τα νησιά για την Ουκρανία και στεναχωρηθούμε, πάλι…

• Άμεση προμήθεια συστοιχιών βλημάτων επακτίου αμύνης. Είναι αδιανόητο να αγοράζουμε φρεγάτες και να μην έχουμε συμπληρωματική προμήθεια των πλέον αποτελεσματικών όπλων (θυμηθείτε τι έγινε στην Μαύρη Θάλασσα με το καταδρομικό “Moskva”) όπλο. Οι MM-40 Exocet δεν έχουν την απαραίτητη εμβέλεια (35 χλμ.). Θέλουμε βλήματα που να μπορούν να εκτελούν θαλάσσια απαγόρευση σε ακτίνα τουλάχιστον 150 χλμ.

• Προμήθεια ή κατασκευή μαχητικών UAV. Δεν πάει άλλο αυτή η στρατηγική αφασία και ανευθυνότητα στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Οι πολιτικοί μπορεί να επικαλούνται ότι «δεν ξέρουν» και ότι δέχονται εισηγήσεις από τους στρατιωτικούς, οι στρατιωτικοί όμως, όσο άσχετοι και να είναι δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι σήμερα εύκολα η χώρα θα χάσει έναν πόλεμο αν δεν υπάρχει μια απάντηση επί αυτού του κρίσιμου τομέα στην τουρκική απειλή,

Αν γίνουν τα αμέσως προηγούμενα, οι Τούρκοι μπορεί να βιώσουν μια τεράστια γεωστρατηγική καταστροφή, από την στιγμή που υπάρξει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

Αν επιμείνουμε σε εξοπλισμούς με πνεύμα δεκαετίας 1970, τότε τίποτα δεν μας σώζει…

pronews.gr

spot_img
spot_img
Saturday, April 20, 2024

Latest News

Κ. Πιερρακάκης από Αλεξ/πολη, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: «Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια»

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον...

More Articles Like This