9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Οι Πομάκοι… Αγ(χ)ριανες

Μια παρασιωπημένη και διαστρεβλωμένη ιστορική πραγματικότητα – (Μέρος Γ’)

ΠΟΜΑΚΟΙ… μία ονομασία απόλυτα λανθασμένη ιστορικά, που δυστυχώς έφτασε μέχρι τις μέρες μας… με την απόλυτα διαστρεβλωμένη εκδοχή της.

Όπως αναφέραμε, οι ορεινοί κάτοικοι της οροσειράς της Ροδόπης, απομονωμένοι γεωγραφικά, φυλακισμένοι κοινωνικά, προσπάθησαν να διατηρήσουν την φυλετική και πολιτιστική τους ομοιομορφία και μοναδικότητα… δεχόμενοι τις διαχρονικές πιέσεις.

Γεννητικά διαφέρουν και πολλοί μελετητές προσπάθησαν να μελετήσουν το γενετικό τους υλικό και την ιστορική τους διαδρομή.

- Advertisement -

Δυστυχώς, η επιστήμη της ανθρωπολογίας με όλα τα σύγχρονα μέσα και επιτεύγματά της, προς το παρόν δεν μας έδωσε σαφή δείγματα της …απόλυτης καταγωγής τους.

Το θρησκευτικό στοιχείο, το γλωσσικό χρησιμοποιούμενο κατασκεύασμα δεν είναι ασφαλές και μη αμφισβητήσιμο δείγμα.

Το βέβαιο είναι, ότι αποτελούν μία ομογενή πληθυσμιακή ομάδα, με πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, ανισομερώς κατανεμημένη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με το μικρότερο τμήμα να κατοικεί στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και Ροδόπης και το μεγαλύτερο στην αντίστοιχη βουλγαρική περιοχή της Ροδόπης.

Η βιβλιογραφία μας έδωσε επιφανειακές ιστορικές μελέτες με τον όρο… Πομάκοι και… μωαμεθανοί… Βούλγαροι!!!

Στις μέρες μας, δεν μπορούμε να δώσουμε το ακριβές πληθυσμιακό μέγεθος τους, ούτε την γεωγραφική τους διασπορά, γιατί δεν πρέπει να τους ταυτίσουμε με τους Βούλγαρους, που εξισλαμίστηκαν σε διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις, στις ορεινές περιοχές.

Ο χαρακτηρισμός ως μωαμεθανός Βούλγαρος, δεν μπορεί να αποκτήσει και φυλετικό πρόσημο, που στηρίζεται σε γλωσσικό πεδίο.

Η …ΓΛΩΣΣΑ …ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ …ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ… για να εξαχθεί ένα οποιοδήποτε συμπέρασμα φυλετικής καταγωγής!!!

Οι απομονωμένοι Αγριάνες… πάνω εκεί στον τόπο τους, όπου γεννήθηκαν και έχουν τις ιστορικές τους καταβολές… ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΙΕΣΕΙΣ… ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ… ΕΚΑΣΤΟΤΕ… ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ.

Οι Βούλγαροι, με αφάνταστες πιέσεις και… θάνατο, θέλησαν διαχρονικά να τους… αγκαλιάσουν ως όμαιμους… αδελφούς…!!

Μεταγενέστερα, οι… Τούρκοι, ως αδελφούς… μουσουλμάνους με… κοινή ιστορική καταγωγή!!

Τις διεκδικήσεις αυτές τις υπέστησαν …στο ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ!! και από τις δύο πλευρές.

Πολλοί Πομάκοι – Αγριάνες αντιστάθηκαν στην επιχειρούμενη αυτή φυλετική εξόντωση και υπέστησαν πολλά…

Οι Βούλγαροι, στην κατακτητική τους διαχρονική πορεία,… ΔΕΝ μπόρεσαν να τους συμπεριλάβουν στο φυλετικό τους δένδρο, αλλά επίσης και οι Τούρκοι… να τους εντάξουν στις γεννητικές τους ρίζες!!

Δυστυχώς όμως, ότι ΔΕΝ πέτυχαν οι πιέσεις αυτές… στις μέρες μας προσπαθεί να επιτευχθεί… μόνο από πλευράς της τουρκικής οργανωμένης και μισθοδοτούμενης αδρά, προπαγάνδας, με πρόθυμους συνεργάτες μέσα από τις τάξεις τους.

Σθεναρές φωνές αντίστασης, στον φυλετικό εξανδραποδισμό, υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά πολεμούν με …σφενδόνες και ξύλινα σπαθιά… ΜΟΝΟΙ σε …σύγχρονες …πολεμικές μηχανές ιδεολογικής και εθνικής εξόντωσής τους.

Το εκάστοτε… μίζερο… και αθηνοκεντρικό κράτος, ελάχιστες φορές επεμβαίνει …όταν σηκωθεί από τον …διαχρονικό λήθαργο… και ο χορός καλά κρατεί με τα “νταούλια” να κτυπούν οδυνηρούς σκοπούς!!

Υπάρχουν σοβαρές φωνές στις τάξεις των ΑΓΡΙΑΝΩΝ… “πομάκων” που δυστυχώς απευθύνονται σε ώτα… κωφών και γιατί όχι ΑΛΑΛΩΝ!!!

Στην προσπάθεια της αντίστασής τους στον… ΑΦΑΝΙΣΜΟ είναι και η έκδοση κάποιων βιβλίων, ώστε να γίνει γνωστή Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα βιβλία Α.- του ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ Πέτρου

1.-ΠΟΜΑΚΟΙ,οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης, όπου μέσα σε 600 σελίδες μας κάνει κοινωνούς ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ… ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ…

2.- ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,

3.- ΕΛΛΗΝΟΠΟΜΑΚΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

Β.- ΠΟΜΑΚΙΚΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ του ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ Ριτβάν.

Γ.- ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ…έκδοση του Γ. Σώματος Στρατού.

*** Καιρός είναι να στραφούμε και να αγκαλιάσουμε τις προσπάθειες (δυστυχώς μεμονωμένων και… απομονωμένων φωνών που πολεμούν τον αφανισμό τους!)

*** Υπηρέτησα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, γνώρισα τους… Πομάκους… ΑΓΡΙΑΝΕΣ και είδα τις…προσπάθειες με… πολύ χρήμα …πρόσκλησης και πρόκλησής τους στην αγχόνη αφανισμού τους, οικειοθελώς και χωρίς αντίσταση.

*** Το ελληνικό κράτος έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ…ΠΑΝΤΟΥΡΚΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ …ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ…ΥΠΟΚΙΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ… (ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ… ΜΙΑ 5η ΦΑΛΛΑΓΓΑ!!! )

*** Το παρόν, ως ένα μικρό μνημόσυνο στην μνήμη του αγωνιστή των δικαίων των όμαιμων αδελφών του, Σεμπαχετίν ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ, που άν και μικρός στο δέμας… είχε μία ψυχή λεονταριού… και αντιστάθηκε με όλες τις δυνάμεις του… ΣΤΟ ΠΑΜΦΑΓΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ… ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ…

ΕΙΘΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ.

spot_img
spot_img
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Όταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης διάβαζε την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Μια παλαιότερη συνέντευξη του Βάρδου του Θρακικού Τραγουδιού, στον Θεοδόση Βαφειάδη Η αλήθεια είναι ότι θυμηθήκαμε αυτήν την φωτογραφία, λίγο...

More Articles Like This