9.4 C
Alexandroupoli
Monday, December 11, 2023

Πομάκοι που φωνάζουν πως είναι …«Τούρκοι» αφήνουν τον Ερντογάν

Και …«μετακομίζουν» στον Φετολάχ Γκιουλέν – Ενοχλούν οι εξελίξεις στην Θράκη την Άγκυρα – «Διχάζονται οι Τούρκοι της Μειονότητος»

Ήδη απο το 2016 η τουρκική προπαγάνδα αποπειράται να δημιουργήσει ζήτημα στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις υποθάλπουν την «τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν» (FETO), όπως αποκαλείται από την τουρκική κυβέρνηση η οργάνωση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, βάζοντας κατά καιρούς στο «κάδρο» και τους «τούρκους δυτικής θράκης».

Όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις που έκανε ο ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ομέρ Τσελίκ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2016 αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. (βλ. Turkey warns Greece over Gülenist activities in Western Thrace)

«Ξέρουμε ότι προβαίνουν σε δραστηριότητες για να διχάσουν την τουρκική κοινότητα στη δυτική Θράκη. Κάποια από τα μέλη της είχαν δραστηριότητες εκεί με διαφορετικούς τρόπους. Το πληροφορήθηκα από φίλους, και θα επιμείνουμε όσον αφορά στην ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα…μπορεί να προσπαθήσουν να προβούν σε περισσότερες δραστηριότητες στη δυτική Θράκη για να προκαλέσουν αναταραχή ανάμεσα στους “συμπατριώτες” και την “κοινότητά μας”»

- Advertisement -

Θυμίζουμε, επίσης, το δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, η οποία υποστήριζε ότι ανακάλυψε το πέρασμα από το οποιο διαφεύγουν στον ποταμό Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι εχθροί του Ερντογάν Γκιουλενιστες.Το συγκεκριμένο δημοσίευμα πυροδότησε νέες βραδυφλεγείς “υβριδικές” απειλές, που αυτή τη φορά υποδαύλιζαν ενδομειονοτικές συγκρούσεις στη Χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή στην Θράκη, καθώς φαίνεται ότι διασυνδέεται το λαθρομεταναστευτικό ζήτημα με τον τουρκικό εθνικισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Τί πραγματικά , όμως, συνέβαινε στην ίδια την Θράκη; Ήταν γνωστό ότι κάποια επιφανή μέλη της Μειονότητας συνδέονταν με δομές της κοινότητας του κληρικού Φ. Γκιουλέν, κάποια από αυτά τα εξέθεσε και το τοπικό σύστημα αλλά από ένα σημείο και μετά ουδείς μιλούσε για αυτό. Κάποια στιγμή έγινε λόγος για διωκόμενους δημοσιογράφους από την Θράκη αλλά κι αυτό το θέμα ξεχάσθηκε.

Η δημοσιογραφική έρευνα της εποχής στον ελληνόφωνο (ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ, ΜΙΤ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ) ή τον τουρκόφωνο τύπο (FETÖ’nün Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan yapılanması )ξαφνικά σταμάτησε ν’ασχολείται με το ζήτημα, ενώ και η ίδια η τουρκική προπαγάνδα εξαιρεί την “Δυτική Θράκη” από το κάδρο FETO, διότι, προφανώς, το συγκεκριμένο δίκτυο προσφέρει κατά περίσταση υπηρεσίες στις παρακρατικές δομές του Προξενείου, εν αγνοία ενδεχομένως της προϊσταμένης πολιτικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΕΞ και πάντα στα πλαίσια ενός παράλληλου παρακρατικού συστήματος που εδρεύει στην “πίσω αυλή της Ιώνων” με τα χρήματα που -σίγουρα έρχονται- με το κάλυμμα των διπλωματικών αποστολών.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν κι ένα πλαίσιο για να κατανοήσουμε και το πλέγμα των σχέσεων συμφερόντων που είχε αναπτύξει ο γνωστός -παγκοσμίως πλέον- Μουράτ Ομέρογλου.

Το προ ημερών δημοσιευθέν κείμενό μας που διερευνούσε τις σχέσεις ενός επίσημου διπλωμάτη με τις υπόγειες διαδρομές οργανώσεων όπως FETO ή τύπου Teskilat, γνώρισε μεγάλη αναγνωσιμότητα και μεταφράσθηκε από ανεξάρτητους ιστότοπους μη ελεγχόμενους από το τουρκικό καθεστώς και στην τουρκική γλώσσα.

Ο γράφων, για να διαφυλάξει την ουσία του δημοσιεύματος και για να είναι σίγουρος ότι δεν διαστρεβλώνεται η ουσία των λεγομένων μας, παρουσιάζει το κέιμενο στην τουρκική γλώσσα, ενώ έπεται συνέχεια με νέα στοιχεία που καταδεικνύουν το ρόλο ενός παρασυστήματος που στόχο έχει την διατάραξη της κοινωνικής συνοχής στην Θράκη.

Νίκος Αρβανίτης

viadiplomacy.gr

spot_img
Monday, December 11, 2023

Latest News

Η ΕΚΤ διαφωνεί για την απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως τα μετρητά συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές των πολιτών, ενώ διασφαλίζουν...

More Articles Like This