9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Στέλνουν στον Έβρο το… «Καραβάνι του Φωτός»

Νέα πολιορκία από Σύρους κυρίως λαθροπρόσφυγες, μεθοδεύει η Τουρκία, στα σύνορα του Έβρου – Σε πλήρη επαγρύπνηση οι Ελληνικές Αρχές – Αυξημένες περιπολίες στις παραποτάμιες περιοχές

Στο όνομα της συριακής κοινότητας ζητούμε πλήρη υποστήριξη στο “Καραβάνι του Φωτός”, ζητούμε από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν το κονβόι, κατά την αναχώρησή του, σύντομα. Καλούμε επίσης τα ΜΜΕνα καλύψουν το κονβόι».

Αυτή είναι μόνο μία από τις ανακοινώσεις που αναρτούν στο διαδίκτυο οι διαχειριστές των κλειστών ομάδων, που στην πραγματικότητα απειλούν με επανάληψη της κατάστασης «πολιορκίας», στην οποία είχε τεθεί ο Έβρος τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Πρόκειται για αγνώστου ταυτότητος ανθρώπους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν τη δημιουργία ενός νέου μαζικού προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα, υπό τον γλαφυρό τίτλο «Καραβάνι του Φωτός».

- Advertisement -

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το «Καραβάνι του Φωτός» έσπευσε να… διαφημίσει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μilliyet» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι 70.000 Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Ελλάδα, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 50 ατόμων.

Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει να είναι ακόμα πιο ανησυχητική και φαίνεται να δικαιολογεί απόλυτα τον συναγερμό που έχει σημάνει στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. «Οι 70.000 ήταν απλώς τα μέλη αυτών των ομάδων.

Αν, όντως, δημιουργηθεί ένα τέτοιο κονβόι, τότε αυτοί που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν είναι πολλοί περισσότεροι», αναφέρει αξιωματικός επιφορτησμένος με την παρακολούθηση των ελληνικών συνόρων, θυμίζοντας ότι στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια Σύροι.

Πάνω από 93.000

Μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, το «Καραβάνι του Φωτός» έχει συγκεντρώσει στις ενεργές ομάδες του περισσότερα από 93.000 μέλη. Καθημερινά, οι διαχειριστές αναρτούν ανακοινώσεις για την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, ανήκουν σε διάφορες συνιστώσες της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, η οποία αντιτίθεται στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ.

«Δόξα στην ελεύθερη Συρία, έλεος για τους μάρτυρες και άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων», γράφει μια ανακοίνωση.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία υπόκεινται σε πολλές πιέσεις από τη συριακή κυβέρνηση», τονίζεται σε μια άλλη, ενώ υπάρχει και ανάρτηση που απευθύνεται στον… ΟΗΕ, εξηγώντας τους λόγους που δημιουργούν το κονβόι των χιλιάδων προσφύγων προς την Ελλάδα: «Είμαστε εκτεθειμένοι στον ρατσισμό κάποιων κομμάτων της Τουρκίας.

Αντιμετωπίζουμε απειλές από το καθεστώς της Συρίας. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη ζωή για τα παιδιά μας».

Παράλληλα, υπάρχουν και μηνύματα προς τον τουρκικό λαό. «Αγαπητοί Τούρκοι! Σας ζητούμε να είστε μαζί μας στη μεταναστευτική πορεία που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε, μέχρι να περάσουμε τα σύνορα.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία σας μεταναστεύουμε μόνο για να φωτίσουμε τους δρόμους σας»…

Οι διασυνδέσεις

Φυσικά, οι Έλληνες αξιωματικοί δεν πιστεύουν πως πίσω από το «Καραβάνι του Φωτός» βρίσκονται πράγματι Σύροι αντί καθεστωτικοί. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ότι πρόκειται για μια εξόφθαλμη προσπάθεια να ενταθεί ακόμα περισσότερο η ήδη αυξημένη τις τελευταίες εβδομάδες μεταναστευτική κίνηση προς την Ελλάδα. Αυτό που εκτιμάται είναι ότι οι διαχειριστές των διαδικτυακών ομάδων συνδέονται άμεσα με τα τουρκικά κυκλώματα των διακινητών, τα οποία από την πλευρά τους έχουν τις δικές τους διασυνδέσεις με τις τουρκικές Αρχές.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Καραβάνι του Φωτός» έχει δημιουργήσει τέτοια δυναμική, που έχει προκαλέσει νέα ροή προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία.

Μπροστά σε αυτήν τη νέα πρόκληση, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς θεωρείται ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν «από μέρα σε μέρα».

Η περιοχή του Έβρου βρίσκεται στο επίκεντρο, με το σχέδιο «Ακρίτας» της ελληνικής κυβέρνησης να έχει ενεργοποιηθεί, περιλαμβάνοντας αυξημένες περιπολίες, μεταθέσεις στελεχών, αλλά και την παρακολούθηση της παραποτάμιας περιοχής μέσω καμερών και drones.

Αυξημένη, όμως, είναι και η επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής του ανατολικού Αιγαίου, καθώς δεν θεωρείται απίθανο παράλληλα με την αύξηση των ροών από τα χερσαία σύνορα να δούμε ξανά βάρκες με πρόσφυγες να προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά.

Αλέξανδρος Κόντης

Προηγούμενο άρθροΠομάκοι …Αγ(χ)ριάνες
Επόμενο άρθροΛήγει η προθεσμία
spot_img
spot_img
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Latest News

Σπάνιες φυσικές ομορφιές στον ορεινό όγκο Παγγαίου

Πυκνά Δάση από Καστανιές, οξιές και Βαλανιδιές – Πέντε ορειβατικά καταφύγια - Δίκτυο Μονοπατιών για περιπατητές Στολίδι και σημείο αναφοράς...

More Articles Like This