9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Σε …ετοιμότητα οι φρουροί του Έβρου

Νέα Υβριδική Επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – Οι Τούρκοι οδηγούν στα σύνορα του Έβρου καραβάνι με 100.000 Σύρους πρόσφυγες και Μετανάστες, για να περάσουν στην χώρα μας – Θα έχουμε επανάληψη του 2020; 

Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην Τουρκία σε ένα κομβόι, το οποίο οι διοργανωτές ονόμασαν Καραβάνι του Φωτός, σε μια τολμηρή και απελπισμένη προσπάθεια να εισέλθουν μαζικά στην ΕΕ, αναφέρει ο Guardian, τη στιγμή που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως περίπου 1.500 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας από τα σύνορα στον Έβρο και επέστρεψαν πίσω όταν διαπίστωσαν την ισχυρή παρουσία μέτρων αποτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στον Έβρο, στην 1η γραμμή με τους φρουρούς των συνόρων του Δ΄ΣΣ. “Το ατσάλινο βλέμμα, το υψηλό ηθικό, ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητά σας εμψυχώνει όλη την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι και δυνατοί! Ο Έβρος δεν πέφτει! Να σας έχει ο Θεός καλά!”, δήλωσε.

Ο κίνδυνος για την ελληνική πλευρά αφορά τις νησίδες του Έβρου για τις οποίες οι Τούρκοι είναι “διαβασμένοι” και τις οποίες ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν, σύμφωνα και με πρόσφατα περιστατικά που είχαμε στην περιοχή.

- Advertisement -

Ενδεχομένως, σε ένα σενάριο πρόκλησης κατά των ελληνικών συνόρων, οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να στέλνουν ομάδες δυστυχισμένων μεταναστών και προσφύγων σε νησίδες, τις οποίες στην συνέχεια να φωτογραφίζουν, για να διασύρουν την χώρα μας διεθνώς.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Σύρiοι καταρτίζουν σχέδια για το ταξίδι μέσω ενός καναλιού Telegram, το οποίο έχει πλέον περισσότερα από 85.000 μέλη. Οι διοργανωτές, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι και οι ίδιοι Σύρiοι πρόσφυγες, είπαν στους ανθρώπους να φέρουν υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων δεν είναι σαφής, αλλά οι διοργανωτές λένε ότι αναμένονται περίπου 100.000 άτομα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύρiοι πρόσφυγες στην Τουρκία, όπου υπήρξαν πρόσφατες αναφορές για αυξανόμενες εντάσεις και βία κατά των Σύριων σε περιοχές της χώρας.

Καθώς ξημέρωσε Δευτέρα, τα μέλη του καραβανιού ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς το καθορισμένο σημείο συνάντησης της Αδριανούπολης, μιας πόλης στα βορειοδυτικά της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο ανακοινώθηκε στο κανάλι Telegram την προηγούμενη μέρα. Το σχέδιό τους είναι να περάσουν με τα πόδια από τα ελληνικά σύνορα για να μπουν στην ΕΕ.

Η ομάδα περιλαμβάνει γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι έχουν έρθει από όλη τη Συρία μετά τη φυγή τους από τον εμφύλιο πόλεμο, που ξεκίνησε το 2011.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές εξήγησαν ότι το καραβάνι, το οποίο «βγήκε από τη μήτρα της επανάστασης», πυροδοτήθηκε από τον «απεχθή ρατσισμό» στον οποίο έχουν εκτεθεί από «κάποια κόμματα στην Τουρκική Δημοκρατία», που λένε ότι έχει οδηγήσει στη δολοφονία Σύριων. Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν επίσης στην «πίεση που μας ασκείται να επιστρέψουμε στις περιοχές του συριακού καθεστώτος και αυτό σημαίνει να θέσουμε ξανά σε κίνδυνο τη ζωή μας».

Το βράδυ της Δευτέρας, μέλη του κομβόι δέχθηκαν επίθεση στα ελληνικά σύνορα από λαθρέμπορους, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές. Από το πρωί της Τρίτης, το καραβάνι είχε αποφασίσει να ανασυνταχθεί στην Κωνσταντινούπολη πριν κατευθυνθούν στα σύνορα μαζί σε μια ομάδα.

Ο Khairu, ένας 22χρονος μηχανικός, ήρθε στην Τουρκία το 2018 από τη Χομς και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο καραβάνι. Έφυγε από το σπίτι του στη Μερσίνα, μια πόλη στο νότο, τη Δευτέρα για να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντά φίλους που ταξιδεύουν από το Χαγιάτ, κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Μόλις εκεί, θα περιμένουν περαιτέρω οδηγίες. «Δεν υπάρχει μέλλον για μένα και για κάθε Σύριο εδώ», είπε ο Khairu, προσθέτοντας ότι φοβάται «μια ξαφνική δολοφονία ή μια βάρβαρη απέλαση». Είπε ότι είχε βιώσει ρατσισμό όσο ζούσε στην Τουρκία και ήθελε «να ζήσει χωρίς το φόβο του αύριο, γιατί ο φόβος για το αύριο είναι ένας πολύ αργός θάνατος».

Το καραβάνι καλεί τον ΟΗΕ να προστατεύσει τους Σύριους πρόσφυγες από «κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής και πολιτικής κακοποίησης». Καλούν επίσης τη συριακή προσωρινή κυβέρνηση να επικοινωνήσει με την ΕΕ «για να ανοίξει τις πόρτες της σε αυτή τη συνοδεία ή να βρει άμεσες λύσεις».

pentapostagma.gr

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Latest News

Η Αθήνα απαντά στο νέο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ απαιτεί σεβασμό στα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα Το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην Αγκυρα και...

More Articles Like This