9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

«Να δώσουμε πραγματικά αναπτυξιακά κίνητρα για την Θράκη»

Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην Μαρίνα Κονδύλη, από την ΔΕΘ

Τις δικές του προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης έδωσε από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στην εξής ερώτηση της Μαρίνας Κονδύλη, εκ μέρους της τηλεόρασης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ: «Μετά και την τελευταία απογραφή, είναι πλέον επίσημο ότι ο ακριτικός νομός Έβρου ερημώνει… Πρόκειται για κάτι πολύ ανησυχητικό και παράλληλα, δυσοίωνο, εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Έβρος είναι δίπλα στην Τουρκία και κανονικά, θα έπρεπε να ακμάζει, κυρίως για εθνικούς λόγους. Το ερώτημα λοιπόν που θέτω είναι το εξής: σε ποια μέτρα θα προχωρούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν γινόταν αύριο κυβέρνηση, για την ενίσχυση του Έβρου; Τόσο πληθυσμιακά, όσο και αναπτυξιακά; Η μείωση της φορολογίας φερ’ ειπείν, μόνο για τον νομό μας, είναι ένα εφικτό σενάριο;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδωσε την κάτωθι απάντηση:

- Advertisement -

«Η ιστορία η φορολογική είναι μια συζήτηση, η οποία για μένα δε λύνει το πρόβλημα. Θέλω να είμαι απολύτως δίκαιος. Ο Έβρος και όλοι αυτοί οι νομοί που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, στα σύνορα, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό με τα γειτονικά κράτη. Η λύση λοιπόν, αντί να συζητάμε για ζώνες φορολογικές εντός της χώρας, είναι να δώσουμε αναπτυξιακά κίνητρα, όχι με τα λάθη του παρελθόντος που ξέρατε και ξέρω (γιατί έχω τελειώσει πανεπιστήμιο στη Θράκη και γνωρίζω πολύ καλά τα λάθη που έχουν γίνει). Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τότε και είναι κλειστές για δεκαετίες. Μιλώ λοιπόν για πραγματικά κίνητρα, τα οποία θα βοηθήσουν έναν νομό που έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες και σε επίπεδο αγροτικό και σε επίπεδο μεταποίησης, με έναν πολύ μεγάλο φυσικό πλούτο, να έχει δηλαδή μια αναπτυξιακή πορεία. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Στον σχεδιασμό, στα κίνητρα, στην χρηματοδότηση.

Επίσης, η Θράκη έχει ένα μεγάλο κόσμημα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει με έρευνες (έχει αρμόδια τμήματα) για τα προϊόντα της περιοχής, του πρωτογενούς τομέα. Για θέματα που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες υγείας που μπορούν να αφορούν και γειτονικά κράτη. Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο και συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Και δε μιλώ μόνο για την Αλεξανδρούπολη. […]

Σαφώς, γίνανε βήματα τις τελευταίες δεκαετίες και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Οι οδικοί άξονες είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και η διασύνδεση με τα άλλα κράτη. Χρειάζονται περισσότερα βήματα και σε επίπεδο παραγωγικών επενδύσεων. Κάτι που δε συζητάμε είναι ότι μιλάει σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και λέει για την αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν περισσότερο το real estate. Είναι χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Εμείς μιλάμε για επενδύσεις που ανοίγουν πολλές θέσεις δουλειάς. Επενδύσεις υψηλού παραγόμενου προϊόντος, που κάνουν ανθεκτικό ανταγωνιστικό ΑΕΠ. Εκεί θα κριθεί η ελληνική οικονομία».

Μ.Κ.

spot_img
spot_img
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Όταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης διάβαζε την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Μια παλαιότερη συνέντευξη του Βάρδου του Θρακικού Τραγουδιού, στον Θεοδόση Βαφειάδη Η αλήθεια είναι ότι θυμηθήκαμε αυτήν την φωτογραφία, λίγο...

More Articles Like This