9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Κοινό μήνυμα για την προάσπιση συνόρων

Τι δήλωσαν από τον Έβρο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ιβάν Ντεμερτζίεφ – Αυτοψία στον φράχτη στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή, ο οποίος θα επεκταθεί κατά 140 χλμ.


Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποτέλεσε το κεντρικό ζήτημα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ιβάν Ντεμερτζίεφ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.
«Έβρος: Σύνορο Ελλάδας και Ευρώπης με την Τουρκία. Της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και της ασύμμετρης προκλητικότητας. Του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή  και της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Πραγματοποιήσαμε μία εξαιρετική συνάντηση με τον συνάδελφό μου, Υπουργό της Βουλγαρίας και επιλέξαμε να συναντηθούμε εδώ στην Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων, γιατί Ελλάδα και Βουλγαρία αντιμετωπίζουμε μια πολύ σημαντική κοινή  πρόκληση: Το πολύ μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε τα σύνορά μας με την Τουρκία, τα οποία είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Είναι, γενικότερα, τα σύνορα του δυτικού κόσμου με την Τουρκία.

Δυστυχώς, όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια οργανωμένη επιχείρηση εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, παράνομων μεταναστών, η οποία εξελίσσεται και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Η συνάντησή μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας και συντονισμού των προσπαθειών μας προκειμένου να προασπίσουμε το διεθνές δίκαιο, να προασπίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής ένωσης,  να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή. Μέσα από όλα τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Έβρος δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σύνορο. Αλλά είναι και το σύνορο μεταξύ του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων από την άλλη πλευρά.

Είναι και ένα σύνορο ανάμεσα στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ανάμεσα στην καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, από την άλλη πλευρά. Εμείς συνεχίζουμε, ενισχύουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τη φύλαξη των συνόρων μας με όλους τους δυνατούς τρόπους. Προχωράμε στην κατασκευή του φράχτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου. Αυξάνουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης. Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και -πάνω από όλα- οι Έλληνες ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, όπως το έχουμε κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, με τη στήριξη και τη συνεργασία και των Βουλγάρων φίλων μας. Συζητήσαμε επίσης με τον κ. Υπουργό το θέμα της ένταξης της γειτονικής Βουλγαρίας, της πλήρους ένταξης στο χώρο Σέγκεν. Η Ελλάδα υποστηρίζει απολύτως το αίτημα της γειτονικής χώρας, θεωρούμε ότι είναι απολύτως έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη Σέγκεν, γι’ αυτό στις σχετικές διαδικασίες που θα διεξαχθούν, η θέση μας θα είναι σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σέγκεν», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

- Advertisement -

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο υπουργοί μετέβησαν στην περιοχή των Φερών, όπου είδαν από κοντά τον φράχτη που έχει κατασκευαστεί και ο οποίος αναμένεται να επεκταθεί στα 140 χλμ σε ελληνικό έδαφος.

Χρήστος Νέδος

Σημείωση Ε.Θ.

Υπενθυμίζουμε πως το γεγονός ότι τα ελληνικά σύνορα έχουν θωρακιστεί, έχει οδηγήσει τους διακινητές να αλλάζουν δρομολόγια.

Να γιατί μπαίνουν οι μετανάστες στη Βουλγαρία και από εκεί, είτε ακολουθούν την διαδρομή για την Ευρώπη, είτε κατεβαίνουν και πάλι στην Ελλάδα…

Εμείς πάντως, ας είμαστε σε ετοιμότητα.

spot_img
spot_img
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Latest News

Ποιές είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδος;

«Ό,τι κάμομε, θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχουμε καμμιά ελπίδα από τους ξένους», έλεγε ο Κολοκοτρώνης Έτσι και τότε,...

More Articles Like This