9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Ελλάς-Iνδία-συμμαχία

Στρατηγική ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών – «Η Τουρκία βασανίζει την Ελλάδα στη Μεσόγειο και την Ινδία στο Κασμίρ»

Ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Ινδία το 326 π.Χ. Οι Έλληνες εισέβαλαν στη Νότια Ασία αρκετές φορές μετέπειτα. Από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μ.Χ., πάνω από 30 ελληνιστές (Έλληνες) βασιλιάδες κυβέρνησαν το ινδοελληνικό βασίλειο στη βορειοδυτική και βόρεια Ινδία. Η ιστορική παρουσία και οι αλληλεπιδράσεις τους με τον ινδικό πολιτισμό εμπλούτισαν πολύ τον ινδικό πολιτισμό, αναφέρει το New Delhi Times.

Οι Έλληνες επηρέασαν την Ινδία, πρόσθεσαν αξία στην ινδική διανόηση και την πολιτιστική κληρονομιά με την εισαγωγή βιομηχανικών τεχνικών και βοήθησαν στην ανάπτυξη της αστρονομίας. Κατασκεύασαν τη μεγάλη σχολή της γλυπτικής Gandhara που επηρέασε τις μακρινές γωνιές της Ασίας. Το εμπόριο με την ινδική υποήπειρο άνθισε σε μετάξι, μπαχαρικά και χρυσό.

Ιντόι: Οι αρχαίοι Έλληνες κατανοούσαν την «Ινδία» ως την πολιτεία που βρισκόταν ανατολικά της Περσίας και νότια των Ιμαλαΐων που ήταν πολύ ευρύτερη. Αποκαλούσαν τους αρχαίους Ινδούς ως «Ιντόι» («άνθρωποι του ποταμού Ινδού») ενώ οι Ινδοί αναφέρονταν στους Έλληνες ως «Yonas (Yavanas)». Ο Ηρόδοτος αναφέρθηκε στην «ινδική γη». Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν γαλουχήσει αρχαίους πολιτισμούς.

- Advertisement -

Η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας από τους κυρίαρχους πολιτισμούς στη Μεσόγειο και στον κόσμο για εκατοντάδες χρόνια. Η Ινδία έθρεψε επίσης έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Η σύγκρουση και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων-κρατών οδήγησαν στην ήττα τους στη Μάχη της Κορίνθου το 146 π.Χ. Οι Ρωμαίοι, μια νέα και ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, κατέκτησαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ελληνικές πόλεις. Η αρχαία Ρώμη κυβέρνησε την αρχαία Ελλάδα διατηρώντας ανέπαφο τον ελληνικό πολιτισμό.

Γεωπολιτική: Η Ινδία και η Ελλάδα είναι δύο κομβικές χώρες γεωπολιτικής εισαγωγής στην Ευρασία. Η Ελλάδα υποστηρίζει τους βασικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας, ενώ η Ινδία χτυπά με την έμφαση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διεθνή τρομοκρατία.

Η Ινδία ως το βασικό κράτος της Ασίας και μια παγκόσμια δύναμη, και η Ελλάδα ως βασικός εταίρος στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, οικοδομούν στρατηγικές συνέργειες στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στρατηγική: Η Ινδία, στρατηγικά τοποθετημένη στη Νότια Ασία, κυριαρχεί στην ηπειρωτική ξηρά της Ινδικής Χερσονήσου και του Ινδικού Ωκεανού. Τα στρατηγικά της συμφέροντα εκτείνονται από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού έως την Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, ένα παραδοσιακά θαλάσσιο κράτος. Η Ινδία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών προς την Ευρώπη για οικονομική ασφάλεια. Ένα δημογραφικό και στρατηγικό βάρος 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και μια δυναμική εξωτερική πολιτική έχουν ενισχύσει τη διεθνή προβολή της Ινδίας τα τελευταία χρόνια. Η Ινδία και η Ελλάδα επιδιώκουν μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Η Ελλάδα είναι μέλος τόσο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η τοποθεσία στην Ανατολική Μεσόγειο την έχει ενσωματώσει στο δυτικό δίκτυο ασφαλείας. Η Ελλάδα θέλει μια ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με την Ινδία ως τον ανατολικότερο πυρήνα της. Ως δυναμική ανεξάρτητη θαλάσσια δύναμη στη Μεσόγειο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το στρατιωτικό και διπλωματικό της δίκτυο με συμμάχους την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αυτού του ανεξάρτητου παράγοντα και μέλους της ΕΕ είναι εξωστρεφείς. Η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα – μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – ενισχύει περαιτέρω την Ινδία ως πολύτιμο εταίρο της Ευρώπης στην Ασία.

Μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων ενώνει τρεις μεγάλες θάλασσες (Μεσόγειος Θάλασσα, Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπος) και τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική). Η Ινδία ως κύριος πόλος αυτού του δικτύου δημιουργεί ένα ισχυρό μπλοκ, που εκτείνεται από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και τα Ιμαλάια.

Διπλωματικά: Η Ινδία και η Ελλάδα αλληλοϋποστηρίζονται σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία Free and Open Indo-Pacific (FOIP) για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στρατιωτικά: Η Ελλάδα είναι ένα ναυτικό έθνος με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως. Διαθέτει τη 16η ισχυρότερη αεροπορία στον κόσμο, την τρίτη στην ΕΕ, σημαντικό ναυτικό στόλο και επί του παρόντος αναβαθμίζει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο και επενδύει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εξελιγμένων αεροσκαφών και οπλισμού. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα 24 αεροσκάφη Dassault Rafale 4,5 γενιάς και τέσσερις φρεγάτες και επιδιώκει να συμπεριληφθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα F-35. Τα ζωτικά της συμφέροντα είναι δομικά συνυφασμένα με την ελευθερία κινήσεων στις θάλασσες. Ο Ινδικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στον κόσμο και αναβαθμίζει συνεχώς τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές του.

Και οι δύο υπέγραψαν μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας το 2020 για κοινές ασκήσεις, τεχνολογία και πληροφορίες. Οι δύο στρατοί έχουν κοινά προγράμματα. Ινδικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται περιοδικά τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη — τη σημαντικότερη ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η παρουσία ινδικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο για κοινές ινδο-ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις είναι μια συμβολική προβολή ισχύος σε όλη την ευρασιατική ξηρά.

Οικονομικά: Οι ινδο-ελληνικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν αποκτήσει νέο δυναμισμό. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022-2023 θα μπορούσε να φτάσει το 3,5-4,9%. Η Ινδία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν χρηματοοικονομικές ροές πάνω από την Ευρασία, καθώς η Ινδία γίνεται σταδιακά μια εστιακή βάση για την παγκόσμια παραγωγή και ένα νέο αναδυόμενο κέντρο για παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ινδίας και της γραφειοκρατίας και των θεσμών λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Και οι δύο χώρες διαθέτουν υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ακαδημαϊκό κόσμο, επιστήμονες, γιατρούς και τεχνικό προσωπικό. Η Ινδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) τον Δεκέμβριο του 2022.

Πολιτικές σχέσεις: Η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη δημοκρατία και η Ινδία η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη. Και οι δύο έριξαν τον αποικιακό ζυγό και αναδείχθηκαν ως σύγχρονες δημοκρατίες και δημιούργησαν διπλωματικές σχέσεις τον Μάιο του 1950. Η Ελλάδα ίδρυσε Πρεσβεία στην Ινδία το 1950 και έχει τρία προξενεία στην Καλκούτα, το Τσενάι και τη Βομβάη. Η Ινδία ίδρυσε την πρεσβεία της στην Αθήνα το 1978 και έχει προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Και οι δύο μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις σε πολλά διεθνή ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ και η Κύπρος. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Ινδία στη Διακήρυξη των Έξι Εθνών του Δελχί για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό το 1985.

Εμπορικές Σχέσεις: Το διμερές εμπόριο κατά το 2018 ήταν 642,5 εκατ. Ευρώ. Οι ινδικές εξαγωγές ήταν 466,9 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 175,6 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Ινδίας. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ινδικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2019. Η Ινδία ήταν «Τιμημένη χώρα» το 2019 στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τη μεγαλύτερη ετήσια εμπορική έκθεση της Ελλάδας και επίσης τη μεγαλύτερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η ινδική εταιρεία υποδομών GMR Airports Ltd ανέλαβε ένα έργο κατασκευής 850 εκατομμυρίων ευρώ ενός νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Τρεις ινδικές εταιρείες έχουν Έλληνες συνεργάτες και 15 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ινδία.

Πολιτιστικές σχέσεις: Οι σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας και οι πολιτιστικοί δεσμοί χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Μεγασθένης —Έλληνας πρεσβευτής στην αυλή του αυτοκράτορα Μαυρία Chandragupta—ιστορικός και διπλωμάτης, έγραψε το Indika που έγινε η πρώτη αυθεντική πηγή των σχέσεων Ινδίας-Ελλάδος. Ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833), Έλληνας Ινδολόγος με φήμη, πέρασε 47 χρόνια στην Ινδία, σπούδασε σανσκριτικά στο Benares, μετέφρασε σανσκριτικά κείμενα στα ελληνικά, συνέταξε ένα σανσκριτικό-αγγλο-ελληνικό λεξικό και διέδωσε τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες της Ινδίας σε Ευρώπη. Το JNU, Νέο Δελχί έχει τον Δημήτριο Γαλανό Έδρα Ελληνικών Σπουδών. Η ανάλυση DNA 14 σκελετών από τη λίμνη Roopkund αποκάλυψε την ελληνική γενετική καταγωγή.

Η Ινδία έχει δύο ελληνικά κέντρα στην Καλκούτα και το Βαρανάσι, ενώ η Αθήνα φιλοξενεί το ινστιτούτο Yoga, το ινδικό κέντρο χορού, το Bollywood Dance & Academy, το Brahma Kumaris Centre, το Sahaja Yoga Center και το Art of Living. Το ICCR προσφέρει υποτροφίες στους Έλληνες φοιτητές για σπουδές στην Ινδία. Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 13.000-15.000 Ινδοί. Οι Έλληνες εκτιμούν βαθιά τον ινδικό πολιτισμό.

Η Ελλάδα και η Ινδία ενσωματώνουν την πλούσια κληρονομιά της προγονικής ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Μια Πολιτιστική Συμφωνία καθοδηγεί τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις τους. Στα πανεπιστήμια της Ινδίας διδάσκονται ελληνική γλώσσα, ιστορία και φιλοσοφία. Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ινδίας πρέπει να διδάσκονται σε Έλληνες ακαδημαϊκούς. Η ελληνική κουλτούρα και η ινδική κουλτούρα με την πλούσια κληρονομιά τους μπορούν να προσφέρουν ένα ισχυρότερο πολιτιστικό πλαίσιο στη σχέση που αναδύεται.

Διμερείς σχέσεις: Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν συμφωνίες για πολιτιστικές ανταλλαγές, διπλή φορολογία, οικονομική, επιστημονική, εμπορική, τεχνική, τουριστική, άμυνα, γεωργία και επενδύσεις. Η Τουρκία βασανίζει την Ελλάδα στη Μεσόγειο και την Ινδία στο Κασμίρ. Η σύγκλιση μεταξύ τους έχει καταστεί στρατηγική επιταγή.

pentapostagma.gr

spot_img
spot_img
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Latest News

Σπάνιες φυσικές ομορφιές στον ορεινό όγκο Παγγαίου

Πυκνά Δάση από Καστανιές, οξιές και Βαλανιδιές – Πέντε ορειβατικά καταφύγια - Δίκτυο Μονοπατιών για περιπατητές Στολίδι και σημείο αναφοράς...

More Articles Like This