9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Αντίβαρο στα Στενά του Βοσπόρου η Αλεξανδρούπολη !!!

«Η δημιουργία Αμερικανικής Βάσης, διαταράσσει την Συνθήκη της Λωζάνης» λέγει Τούρκος Ναύαρχος

“Όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, λέει μια σοφή ελληνική παροιμία, η οποία έχει απόλυτη εφαρμογή σε αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα κατά της χώρας μας, με την προσπάθεια “διατάραξης” της συνθήκης της Λωζάνης εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Αξιολογώντας τις πολιτικές των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ο Τούρκος Ναύαρχος Cihat Yaycı ανέφερε , “Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται τώρα σε ναυτική βάση των ΗΠΑ. Αυτή είναι μια προσπάθεια να διαταραχθεί η ισορροπία της Λωζάνης”.

Ο ίδιος αξιολόγησε τις εξελίξεις σχετικά με την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, την προσπάθεια επέκτασης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου λέγοντας, «Οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και η Δύση συνολικά, θέλουν τώρα να αποσπάσουν μέρος των ανατολικών συνόρων της  Τουρκίας.

- Advertisement -

Το κύριο πρόβλημα είναι οι κινήσεις των Αμερικανών με τον εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως με τα τεθωρακισμένα οχήματα M-1117 τα οποία παραχωρούν στην Ελλάδα.

Αντί να κάνουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο της Europe Defender-22, οι Αμερικανοί υλοποιούν στρατιωτική συγκέντρωση των δυνάμεων τους στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα δεν τα χρειάζεται όλα αυτά τα οπλικά συστήματα στην πραγματικότητα.

Το ερώτημα ποιος θα χρησιμοποιήσει το άρμα μάχης και το ελικόπτερο είναι σημαντικό. Ο επιθετικός χαρακτήρας του αμερικανικού εξοπλισμού που δόθηκε ( στην Ελλάδα) είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα.

Δεν πρέπει να λησμονείται επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν ο κύριος υπεύθυνος του παγκόσμιου σχεδίου, που αφορά την στρατηγική των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει συγκέντρωση δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική πόλη θεωρείται ως η κύρια πύλη εισόδου των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο.

Είναι επίσης σαφές ότι πρόκειται για μια προσπάθεια συγκράτησης και ελέγχου της Τουρκίας και των Στενών του Βοσπόρου από την πλευρά των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται πλέον σε μια τεράστια  ναυτική βάση των ΗΠΑ.

Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια να διαταραχθεί η ισορροπία της Λωζάνης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι άρουν το εμπάργκο όπλων στην Λευκωσία με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022. Η ημερομηνία είναι σημαντική γιατί είναι η ημερομηνία που γιορτάζουν οι Ελληνοκύπριοι ως επέτειος της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, η άρση αυτού του εμπάργκο συνέπεσε με την ανακοίνωση των Ισραηλινών ότι πούλησαν στην Κύπρο  συστήματα αεράμυνας Iron Dome, κάτι που για εμάς είναι ένα σημαντικό ζήτημα που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Όταν αξιολογούμε τα γεγονότα, όπως τις ( δήθεν) “επιθέσεις” της Ελλάδας ( στην Τουρκία), την “επίθεση” της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, την είδηση ότι θα κατασκευαστεί ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την επίσκεψη των Αμερικανών υψηλόβαθμων Αξιωματικών στους αντάρτες του PKK στη Συρία πριν από μερικές εβδομάδες, θέτουμε  ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό.

Υπό το πρίσμα αυτών των καταστάσεων, φαίνεται το εξής: Υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να παρασυρθεί σε πολεμική σύγκρουση στο εγγύς μέλλον, ενώ η διαμόρφωση αυτού του στρατιωτικού πεδίου στην περιοχή αυτή συνεχίζεται. Η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ, πολύ προσεκτική», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Cihat Yaycı αξιολόγησε επίσης τις εξελίξεις λέγοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει την προπαγάνδα θεσμοθετώντας περαιτέρω και ενισχύοντας το έργο αντίληψης που επιτελεί με διπλωματικά μέσα».

Με όλα αυτά που αποκαλύπτει ένας Τούρκος Ναύαρχος ε.α. αποκαλύπτονται οι ανησυχίες της Άγκυρας, καθώς και οι “προκλήσεις” που βλέπουν οι ίδιοι από την δική τους πλευρά, να υπάρχουν από το Αιγαίο έως την Κύπρο.

Με δεδομένες τις αιτιάσεις και τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας κατά της χώρας μας, εκτιμάται ότι πιθανότατα να επιχειρηθεί από την τουρκική πλευρά, να “διαταραχθεί” η σχέση της Ελλάδος με την δύση συνολικά, είτε με κάποια κρίση στο Αιγαίο, είτε με προσφορά στις ΗΠΑ διαφόρων ανταλλαγμάτων, κατά την συνήθη πρακτική των Τούρκων.

Το πρόβλημα σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η σημερινή Τουρκία, είναι αφερέγγυα στα μάτια των δυτικών, αφού δημοσιοποιήθηκε εδώ και καιρό το νεο-οθωμανικό σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο στηρίζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αυτής, ενώ παράλληλα “τρέχει” έτερο σχέδιο δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν. 

Γιώργος Μοτσάκος

pentapostagma.gr

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Latest News

Η Αθήνα απαντά στο νέο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ απαιτεί σεβασμό στα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα Το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην Αγκυρα και...

More Articles Like This