9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Το Διδυμότειχο μένει χωρίς Πανεπιστήμιο

Είναι επίσημο και οριστικό: Δεν θα λειτουργήσει το Τμήμα Ψυχολογίας τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά – Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ είχε προβλέψει τις εξελίξεις – Βαρύτατες οι ευθύνες των Αιρετών Αρχόντων, αλλά και της Τοπικής Κοινωνίας

Σίγουρο είναι πλέον πως το Διδυμότειχο δεν πρόκειται να αποτελέσει ούτε και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά την 5η έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αφού δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου το πολυαναμενόμενο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με τον “Καθορισμό αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023“. 

Στο ΦΕΚ και στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη που διαμορφώνεται, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι το Τμήμα Ψυχολογίας ΔΕΝ περιλαμβάνεται ούτε και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στις Σχολές του ΔΠΘ, ως εκ τούτου εμφανίζεται ρεαλιστικά πια άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το Διδυμότειχο. 

Τώρα τίθενται εκ νέου τα ερωτήματα περί ευθυνών, για ποιο λόγο όσα μέχρι πριν λίγο καιρό διαψεύδονταν από κάθε πλευρά περί μη ίδρυσης του Τμήματος Ψυχολογίας, πλέον πέφτουν στο κενό. 

- Advertisement -

Να θυμίσουμε και τις αποκλειστικές δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στις 18/2 στο Ράδιο Έβρος, όταν σθεναρά υποστήριζε “ο προγραμματισμός για το Τμήμα Ψυχολογίας προχωράει κανονικά“, τονίζοντας χαρακτηριστικά να σημειώσουμε ειδικά πως “ο προγραμματισμός για το Τμήμα Ψυχολογίας – στο Διδυμότειχο – προχωράει κανονικά”. 

Χαρακτήριζε δε “ανυπόστατες” της πληροφορίες πως δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στα νέα Μηχανογραφικά το Τμήμα Ψυχολογίας. Αυτό φαίνεται πως καθησύχασε τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς – αδίκως όπως αποδεικνύεται τελικά – και εν τέλει, ποιο ή ποια είναι τα εμπόδια που προέκυψαν και σταμάτησε ο “κανονικός προγραμματισμός” για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο; 

Αντίθετα, το Τμήμα Νοσηλευτικής παραμένει, τουλάχιστον για μία ακόμη ακαδημαϊκή χρονιά, στο Διδυμότειχο, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), με ανώτατο όριο εισακτέων 128 άτομα, ενώ για τα δύο Τμήματα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, στο μεν Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπονται 200 άτομα, στο δε Δασολογίας & Διαχείρησης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων 180 άτομα, αν και αυτό δεν φαίνεται να λέει τίποτα επί της ουσίας, αφού το θέμα είναι πόσοι τελικά φοιτητές και φοιτήτριες θα έρθουν πραγματικά στην περιοχή, και όχι πόσοι ορίζονται αριθμητικά ως ανώτατο όριο.

Νίκος Πατούνας

radioevros.gr

Σημείωση Ε.Θ.:

Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάληξη των πραγμάτων για την κοινωνία του Διδυμοτείχου, που φέρει ευθύνες στο σύνολό της.

Το παλαιότερο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, με τίτλο «ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» αποδεικνύεται προφητικό.

Γράφαμε τότε ότι για χατήρι ενός Δημοτικού Σχολείου, που θα μπορούσε να στεγάσει άμεσα την Σχολή Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει η σχολική εκπαίδευση των μικρών μαθητών, τινάχθηκε στον Αέρα η προσπάθεια για να γίνει η πόλη του Διδυμοτείχου η 5ηέδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Λυσσαλέα ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Γονέων Μαθητών και των Δασκάλων τους, που με αλλεπάλληλα έγγραφα περιέγραφαν με μελανά χρώματα τις εξελίξεις.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, ήλθε και ξαναήλθε στο Διδυμότειχο, προσπαθώντας να βρει λύση και να ενώσει τα διεστώτα, πλην όμως ματαίως.

Την κατάληξη, την έχουμε μπροστά μας.

Και δυστυχώς, δεν τιμά τον τόπο μας…

Σ.Κ.    

spot_img
spot_img
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Όταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης διάβαζε την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Μια παλαιότερη συνέντευξη του Βάρδου του Θρακικού Τραγουδιού, στον Θεοδόση Βαφειάδη Η αλήθεια είναι ότι θυμηθήκαμε αυτήν την φωτογραφία, λίγο...

More Articles Like This