9.4 C
Alexandroupoli
Monday, December 11, 2023

Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Αλεξανδρούπολης 

Μέχρι την 10ετίας του 1960, λειτουργούσε στην Αλεξανδρούπολη το «ΚΕΝΑ» (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) που το άρπαξαν οι Πελοποννήσιοι Βουλευτές και το μετέφεραν στον τόπο τους – Μία αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί 

Τα λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες όπου παρουσιάζονται σήμερα περίπου 35.000 φαντάροι ετησίως, αναγκάζουν τον Στρατό Ξηράς να εξετάσει την επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης

Η επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων – όπου έως το 2018 παρουσιάζονταν μαζικά οι φαντάροι στο ξεκίνημα της θητείας τους – εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους επιτελείς του Στρατού Ξηράς.

Από τη Β’ ΕΣΣΟ του 2018 οι νέοι παρουσιάζονται κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

- Advertisement -

Ομως τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΓΕΣ προχώρησε σε μια επανεκτίμηση των δεδομένων. Διερευνά την πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης για έναν βασικό λόγο.

Διαπιστώθηκε ότι κάποιες μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο κατατάσσονται περίπου 35.000 νεοσύλλεκτοι και εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί προτιμούν τις δύο φθινοπωρινές ΕΣΣΟ από τις συνολικά έξι στον Στρατό Ξηράς.

Κριτήρια επαναλειτουργίας

Εως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση. Εντούτοις, οι επιτελείς εξετάζουν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες για να κάνουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας. Ενα βασικό κριτήριο είναι τα στρατόπεδα αυτά να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε κάποια παραχωρήθηκαν στους δήμους.

Για παράδειγμα, το 239 Σύνταγμα Ευζώνων που λειτουργούσε ως Κέντρο στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να επανέλθει στον νέο σχεδιασμό –  εφόσον προχωρήσει προς υλοποίηση – διότι έχει καταργηθεί και πλέον θα λειτουργεί ως Βιωματικό Μουσείο. Ενα δεύτερο βασικό κριτήριο για την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων – και όχι όλων, όπως υπογραμμίζεται – είναι να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις υγιεινής και ενδιαίτησης των φαντάρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται διερεύνηση για τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη. Εξάλλου τρία από τα παλιά Κέντρα – στρατόπεδα σε Θήβα, Λαμία, Ρέθυμνο έχουν παραμείνει (ως ΣΥΠΟ) και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον νέο σχεδιασμό για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μερική επιστροφή στην παλιά μορφή κατάταξης θα ικανοποιούσε και πολλές δημοτικές Αρχές. Δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι τοπικές κοινωνίες είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για το κλείσιμο των Κέντρων το 2018 καθώς θεωρούσαν ότι οι φαντάροι τόνωναν τις αγορές και τα καταστήματά τους. Γι’ αυτό και κάποιοι δήμαρχοι επιδίωκαν την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων. Ασκούνταν δε και πιέσεις στους τοπικούς βουλευτές προκειμένου τα Κέντρα να μην αλλάξουν χρήση, να παραμείνουν στρατόπεδα, ώστε να υπάρχει στο μέλλον ένα ανοιχτό «παράθυρο» επαναλειτουργίας τους.

Η κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων την άνοιξη του 2018 είχε γίνει με στόχο οι οπλίτες να παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ και έτσι να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξή τους στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πάντα επανδρωμένες.

Τότε, είχαν καταργηθεί τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Αρτα (Υγειονομικού), Σπάρτη, Γρεβενά, Λαμία (Υλικού Πολέμου). Μερικά χρόνια νωρίτερα εξάλλου είχε καταργηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου. Τα 23 σημεία υποδοχής οπλιτών είχαν δημιουργηθεί σε στρατόπεδα σε Ξάνθη, Σουφλί, Κομοτηνή, Καβυσό Εβρου, Διδυμότειχο, Λαγό, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Λαμία, Σέρρες, Ιωάννινα, Κιλκίς, Λιτόχωρο, Γρεβενά. Εκεί οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι μένουν για περίπου τρεις μέρες για να περάσουν από εξετάσεις και να παραλάβουν ιματισμό και έπειτα προωθούνται στις μονάδες τους.

pentapostagma.gr

Σημείωση Ε.Θ.:

Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι μέχρι το 1960, λειτουργούσεστην Αλεξανδρούπολη, το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝΑ).

Το Κέντρο αυτό έφυγε από τον τόπο μας και μεταφέρθηκε στην Πελοπόννησο, ύστερα από πιέσεις των τοπικών Βουλευτών.

Ήταν μία μεγάλη αδικία που έγινε τότε εις βάρος της περιοχής μας.

Σήμερα που οι Επιτελείς  του Στρατού Ξηράς μελετούν την επαναλειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων, νομίζουμε πως αντίστοιχο αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί και από τους Αιρετούς Άρχοντες του τόπου μας.

Είναι μία χρυσήευκαιρία για να τονωθεί εκτός των άλλων και η οικονομία της περιοχής μας.

Θα ενδιαφερθεί κανείς;

Σ. Κ.   

spot_img
Monday, December 11, 2023

Latest News

Η ΕΚΤ διαφωνεί για την απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως τα μετρητά συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές των πολιτών, ενώ διασφαλίζουν...

More Articles Like This