9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Ανεβαίνει στα ύψη η τιμή του ψωμιού

Δύσκολα θα αντέξουν οι αρτοποιοί τις αυξήσεις τιμών στα άλευρα και το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Κεβρεκίδης

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και φυσικά την παγκόσμια αγορά ενέργειας, με την αγορά τροφίμων να είναι η επόμενη, μιας και η Ουκρανία θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, ενώ η παραγωγή σιτηρών είναι μεγάλη και στη Ρωσία, με τις δύο χώρες να έχουν αθροιστικά το 29% της παγκόσμιας παραγωγής. 

HΟυκρανία έχει, επίσης, μεγάλη παραγωγή κριθαριού και σίκαλης, όπως και καλαμποκιού.

Δεκάδες χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική που ήδη υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, βασίζονται στις άφθονες προμήθειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε σιτάρι, καλαμπόκι και φυτικό λάδι, με τους ειδικούς να φωνάζουν ότι η σύγκρουση αυτή έχει ως επακόλουθο και την παγκόσμια πείνα.

- Advertisement -

«Θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στις τιμές του σιταριού και τις τιμές του ψωμιού για τους απλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται σχεδόν συνεχώς από τον Ιούνιο του 2020, με την άνοδο να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και του Covid-19.

Αντιμέτωπα λοιπόν, µε νέο κύμα ακρίβειας (η διάρκεια και η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία) βρίσκονται κατ’ επέκταση και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πέρα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο πόλεμος έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και τα φυτικά έλαια.

Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από την Ουκρανία είναι: κουκιά σόγιας (αξίας αξίας 44,2 εκατ. ευρώ), σιτάρι και σμιγάδι (αξίας 16,91 εκατ. ευρώ), σιδηροκράματα (αξίας 2,15 εκατ. ευρώ) και ηλιέλαιο-βαμβακέλαιο (αξίας 10,36 εκατ. ευρώ). 

Το τελευταίο μάλιστα, να αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στις ελληνικές βιομηχανίες.

Το σιτάρι είναι το έκτο κυριότερο προϊόν που εισάγει η Ελλάδα (αξίας 20 εκατ. ευρώ) από τη Ρωσία, με το καλαμπόκι να ακολουθεί (με εισαγωγές αξίας 19,79 εκατ. ευρώ).

Το συνεργείο του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, συνομίλησε με τον Κωνσταντίνο Κεβρεκίδη, Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και Πρόεδρο των Αρτοποιών Έβρου, για να μας δώσει την σημερινή εικόνα που επικρατεί στους φούρνους της γειτονιάς μας, αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και στο εξής.

Ο κ. Κεβρεκίδης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για αύξηση της τιμής του άλευρου έως και 80%, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη χτυπήσει το 100% εδώ και καιρό. 

«Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να αντέξει ο αρτοποιός, όσο και να θέλει. Είναι πολύ δύσκολο να “επιβιώσει” ένα αρτοποιείο, διατηρώντας σταθερές οι τιμές».

Πέλλια Βαϊκούζη

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This