9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Την Δευτέρα 19/07 στην Αλεξανδρούπολη

Η Εταιρεία Τέχνης «ΑrsAeterna»και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝπαρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2021 την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία ΝΙΚΑΙΤΗΣ ΚΟΝΤΟΥΡΗ σε ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ, σε επιλεγμένα θέατρα σε όλη την Ελλάδα καθώς καιστο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρουστο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις13,14 &15 Αυγούστου.

Ο ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥστο ρόλο του Διόνυσου, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣστο ρόλο του Πενθέα και η ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑστο ρόλο του Τειρεσία, επικεφαλής ενός πολυπληθούς θιάσου εξαιρετικών ηθοποιών, σε μια παράσταση που κυριαρχεί το πάθος, η σύγκρουση, η τελετουργία,  οδηγούμενα από την πρωτότυπη μουσική των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC.

Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

- Advertisement -

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος.Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ  τον γεννούσε πρόωρα  η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία. 

Η υπόθεση. Ο Διόνυσος καταφθάνει  στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του,  έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και  να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η  ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις-Τιμωρία-Κάθαρση. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης:   μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες  εγκληματικές πράξεις κ.α.Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Ο ισχυρός εκρηκτικός  μηχανισμός του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ(Διόνυσος)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ(Πενθέας)

ΙΩΑΝΝΑ  ΠΑΠΠΑ(Τειρεσίας)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  ΤΑΚΑΛΟΥ(Αγαύη)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ(Κάδμος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΣΠΙΩΤΗΣ(Αγγελιοφόρος)

Χορός

( αλφαβητικά) 

ΙΟΥΛΙΑ   ΓΕΩΡΓΙΟΥ | ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ | ΣΜΑΡΑΓΔΑ  ΚΑΚΚΙΝΟΥ | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ | ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ  ΜΟΥΣΤΑΚΗ | ΕΛΕΝΗ  ΣΤΕΡΓΙΟΥ | ΙΩΑΝΝΑ  ΤΖΙΚΑ

Προπώληση : Viva.gr

Ώρα έναρξης : 9.30 μμ

Ανοιχτό Θέατρο Αλτιναλμάζη – Αλεξανδρούπολη

Xορηγοί επικοινωνίας:

spot_img
spot_img
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Latest News

Υλοτόμηση για χορήγηση δωρεάν καυσόξυλων

Σε κατοίκους ορεινών περιοχών και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Την δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χωράς να προβούν, είτε οργανωμένα...

More Articles Like This