9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

«ΘΑ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΡΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΣ»

Η περίφημη φράση του Μουαμάρ Καντάφι, βρίσκει σήμερα την πιο ξεκάθαρη ερμηνεία της – Η επίμονη Ισλαμική Ανατολή επιμένει να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη – Και στην Ελλάδα, βεβαίως  

Διαβάζοντας Ιστορία, ερασιτεχνικά και ανεύθυνα, μου έρχονται στο μυαλό διάφορες θεωρίες γιά να περνάει ή ώρα. Μία θεωρία είναι γιατί οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς «δυσμάς» είναι συνήθως επιτυχείς, ενώ αντιθέτως εκείνες πού βλέπουν προς την Ανατολή έχουν πρόβλημα. 

Έτσι, παραδείγματος χάριν, έχουμε την μεγάλη -και μόνιμη- επιτυχία τών μεγάλων μετακινήσεων τών διαφόρων βόρειων γοτθικών φύλων σε όλη την Ευρώπη, τον εποικισμό τής Βορείου Αμερικής, τις διάφορες επιδρομές Κινέζων και Μογγόλων στην Ευρώπη, μεταξύ τών οποίων ή τουρκική, ένώ, από την άλλη πλευρά, ό Ιαπωνικός Πόλεμος εναντίον τής Αμερικής (προς το far-west, πού είναι ανατολικά τής ’Άπω Ανατολής) ήταν καταδικασμένος από χέρι. 

- Advertisement -

Να έχει, άραγε, κάτι να κάνει μέ την ιλιγγιώδη περιστροφή τής γης (προς Ανατολάς), οπότε οι άνθρωποι-όπως κάθε έρμαιο- μένουν πίσω (προς Δυσμάς) από αδράνεια;

Εδώ όμως έρχεται στην μνήμη ή μεγάλη εκστρατεία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας θρίαμβος. 

Ο Μέγας Στρατηλάτης πράγματι διεξήγε έναν κεραυνοβόλο επιθετικό πόλεμο, έναν Blitzkrieg, δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τούς Γερμανούς – χωρίς τα panzer και τα stukas. 

Γιατί το έκανε; Πιστεύω ότι έβλεπε τον εαυτό του σαν ιδεώδη Ιππότη -χίλια χρόνια πριν από την ρομαντική εποχή τής Ιπποσύνης, πού κάλπασε έφιππος να σκοτώσει το τέρας πού απειλούσε την ωραία κόρη. 

Την Ελλάδα. Κατάκτησε όμως -σε ένα απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα-το μεγαλύτερο μέρος τού γνωστού τότε κόσμου. Είναι, λοιπόν, ένα παράδειγμα επιτυχούς εκστρατείας προς Ανατολάς; Μόνο στρατιωτικά. Οι επίγονοί του μοίρασαν τον κόσμο σε βασίλεια, όχι Δημοκρατίες κατά το αθηναϊκό πρότυπο. Τα βασίλεια αυτά κατέληξαν υποτελή τής Ρώμης, μέ αυτοκράτορες πού τον λάτρευαν περίπου ως θεό.

Εμιμούντο τον Αλέξανδρο από την κόμμωση μέχρι την ενδυμασία, γέμισαν την Μέση Ανατολή μέ ωραία κτίρια και θέατρα, καθιέρωσαν την «κοινή» ελληνική γλώσσα – πού μιλάμε σήμερα, άλλά εν τέλει ό όχλος (στην Αλεξάνδρεια) κατακρεούργησε και έφαγε την, μεγάλη μαθηματικό, Υπατεία. 

Στα ρωμαϊκά θέατρα παίζουν μπουζούκια, ακριβώς όπως και στο Ωδείο τού Ηρώδου τού Αττικού, εδώ.

Την εποχή τού Μεγάλου Αλεξάνδρου ή Ανατολή -μέ την μορφή τής Περσίας- είχε εγκατασταθεί στην συλλογική μνήμη τών Ελλήνων ως ή απειλή τού «κακού». 

Πολύ σωστά προβάλλουμε σήμερα την σημασία πού είχαν γιά το μέλλον τού κόσμου ή αντίσταση στις Θερμοπύλες και ή ναυμαχία τής Σαλαμίνας. 

Από την άλλη πλευρά, οι χάρτες πού προβάλλουν οι υπουργοί τού Έρντογάν σήμερα είναι ανατριχιαστικοί, γιατί επιβεβαιώνουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει, έστω και αν περνάνε οι χιλιετίες. Μας δείχνουν από τί έχουμε γλυτώσει – μέχρι στιγμής…

Έχω ξαναγράψει την εντύπωση πού μου είχε κάνει-προ ετών-ή δήλωση του Οζάλ ότι «νοσταλγεί την Ανδαλουσία» (I regret Andalusia).

Τί σημασία έχει αν την εποχή πού Μαυριτανοί είχαν καταλάβει την Ανδαλουσία οι πρόγονοι τού Οζάλ ήταν κάπου στις στέππες τής Ασίας. 

Ο Οζάλ ήξερε τί έλεγε. Η Ανατολή είχε κατακτήσει την μισή Ισπανία. Διαχρονικά δεν σταμάτησαν ποτέ να επιτίθενται στην Ευρώπη από κάθε πλευρά, όπως βλέπουμε (στα ντοκυμανταίρ) τις ύαινες να έχουν περικυκλώσει μία ζέβρα και να προσπαθούν να την δαγκώσουν. 

Την μία στα Πυρηναία, πού τούς σταμάτησε ο Μαρτέλλ, τον 8ο αί., την άλλη έξω από το Βελιγράδι, την Πόλη, την Βιέννη, παίρνουν μία ανάσα και πάλι στον αγώνα σε δεύτερη πολιορκία. 

Αμμόχωστο το 1570, Μάλτα, Ναυμαχία τής «Ναυπάκτου» το 1571 (τέτοιες μέρες…), δεν το βάζουν κάτω. Σήμερα όμως ή απειλή είναι μέσα. 

Δεν πολιορκούν κλειστά τείχη. Ο Καντάφι το είχε πει πεντακάθαρα. «Δεν χρειαζόμαστε βόμβες και σφαίρες – θα σας νικήσουμε μέ τις μήτρες τών γυναικών μας!» Φαντασθείτε μία πόλη πού πολιορκείται και οι κάτοικοι διαπληκτίζονται γιά το πόσους από τούς εισβολείς θα πάρει ό καθένας σπίτι του! 

Αυτό είναι το ζητούμενο! Αποβλακωμένοι πρώην υπουργοί συνεχίζουν να μιλάνε γιά «μάνες μέ μωρά στα χέρια». 

Αυτές είναι οι βόμβες, σήμερα τυλιγμένες στις πάνες – αύριο με μαντήλες και μπούργκες…

Τηλέμαχος Μαράτος

Πλοίαρχος Ε.Ν., συγγραφέας

spot_img
spot_img
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Αντίστροφη μέτρηση για τις Φορολογικές Δηλώσεις 2023

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχής και τα εισοδήματα του 2022, θα προσυμπληρωθούν οι δηλώσεις Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα...

More Articles Like This