9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Ζητούν… Τούρκους σε Ελληνικά ΑΕΙ

Μετάκληση Τούρκων Καθηγητών ζητούν οι Σύλλογοι Διδασκάλων μειονοτικών Σχολείων των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, για το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης

Την μετάκληση Τούρκων καθηγητών στο τμήμα για την «Μειονοτική Δημοτική Εκπαίδευση» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητούν οι σύλλογοι διδασκάλων μειονοτικών σχολείων των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Το έγγραφο-πρόκληση που απευθύνουν οι σύλλογοι προς το υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτει η «Εστία».

- Advertisement -

Σε αυτό, με την αιτίαση ότι οι απόφοιτοι του ανωτέρω τμήματος θα πρέπει να γνωρίζουν «πάρα πολύ καλά» την τουρκική γλώσσα, ζητούν την δημιουργία εδρών καθηγητών «τουρκικής γλώσσας, λογοτεχνίας, καθώς και θρησκευτικών μουσουλμανικής θρησκείας».

Προς τούτο απαιτούν να υπάρξει συνεργασία «με κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας»!

Παραλλήλως, ζητούν την ολοκληρωτική αλλαγή του προγράμματος των μειονοτικών σχολείων, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται ως κοινωνία «κλειστή και απομονωμένη».

Είναι όμως αξιοσημείωτο πως οι σύλλογοι αυτοί θέλουν να αγνοήσουν το γεγονός ότι η μειονότης της Θράκης δεν είναι εθνική-τουρκική, αλλά θρησκευτική-μουσουλμανική, όπως αναγνωρίζουν και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες η Άγκυρα δηλώνει ότι θέλει να ανατρέψει…

Είναι πολύ λογικό, ως εκ τούτου, να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο θα πρέπει οι Έλληνες μουσουλμάνοι να διδαχθούν την τουρκική λογοτεχνία.

Για ποιο λόγο θα πρέπει να συνεργασθούμε για θέματα μουσουλμανικής θεολογίας με τουρκικό πανεπιστήμιο και όχι, για παράδειγμα, με ανάλογο τμήμα του Καΐρου που αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο θεολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του ισλαμικού κόσμου.

Ή ακόμη και με το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, από το οποίο έχει αποφοιτήσει ο σεβαστός από όλους μουφτής της Ξάνθης.

Να μην ξεχνάμε δε ότι υπάρχει και η πολυπληθή εθνοτική ομάς των Πομάκων, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν την επιλογή να διδαχθούν την δική τους και όχι την τουρκική γλώσσα και την τουρκική λογοτεχνία.

 

Ευθ. Π. Πέτρου

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This