9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Από την θριαμβευτική Συνθήκη των Σεβρών στο επονείδιστο Πρωτόκολλο των  Μουδανίων, που παραχωρούσε αμαχητί την Ανατολική Θράκη στον Κεμάλ 

 epeteios_mnimis epeteios_mnimis1Εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στην Αλησμόνητη Πατρίδα των γονέων και προγόνων μας, την Ανατολική Θράκη.

Έχουν περάσει 93 χρόνια ακριβώς από την 28η Σεπτεμβρίου 1922 που με μια μόνο υπογραφή, η Ανατολική Θράκη χαρίζεται στους Τούρκους.

Ο τεμαχισμός της γεωγραφικής Θράκης αρχίζει από τον 19ο αιώνα. Το 1885 τα 5/9 της, η Βόρειος Θράκη, πραξικοματικά προσαρτάται στο Βουλγαρικό Κράτος.

- Advertisement -

Η Ανατολική Θράκη τα 3/9, με την στρατηγική της θέση, τα «Στενά» Βοσπόρου και Ελλησπόντου και τον ευρωστότατον Ελληνικόν πληθυσμό που ξεπερνούσε τις 350.000, χαρίζεται στους Τούρκους.

Η ιδιαιτέρα αυτή περιοχή ήταν στα ζωτικά συμφέροντα Τουρκίας και Βουλγαρίας και αποτέλεσε αφετηρία γενοκτονίας του Ελληνισμού.

Ήταν η πρώτη εφαρμογή διωγμών Ελληνικού πληθυσμού από τους Νεότουρκους, με πάτρωνες τους Γερμανούς επιτελείς.

Οι Ανατολικοθρακιώτες βλέποντας από το 1906 τους ανθελληνικούς διωγμούς των Βορειοθρακών, οργανώνονται και συγκροτούν ένοπλη ελληνική αντίσταση.

Στα τέλη του 1909 αδρανεί, με την σιωπηρή συναίνεση του Ελληνικού κράτους και των ιθυνόντων, (ό,τι γίνεται και σήμερα στη Θράκη μας).

Μετά τις βουλγαροτουρκικές συγκρούσεις του 1913 και την κατάληψη της Ανατολικής Θράκης πάλι από τους Τούρκους, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι Νεότουρκοι δείχνουν το κτηνώδες πρόσωπό τους. Εφραμόζουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξολόθρευσης των Ανατολικοθρακών.

Τους εκτοπίζουν σε απρόσιτες περιοχές της Μικράς Ασίας, προωθώντας τους σε βέβαιο θάνατο κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.  Για να δημεύσουν αργότερα τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αλλοιώσουν την εθνολογική σύνθεση της Ανατολικής Θράκης, με τον εποικισμό μουσουλμανικών πληθυσμών.

Στο χρονικό διάστημα 1915-1916, εκτοπίζονται 24.636 Έλληνες από την επαρχία Καλλιπόλεως, 2.210 από Μυριόφυτο, 7.000 από την περιφέρεια Κων/πολεως, 21.156 από την περιφέρεια 40 Εκκλησιών, 15,130 από την επαρχία Ουζούν-Κιπρού-Ραιδεστό, 5.566 Έλληνες από την Τουρκοκρατούμενη μέχρι τον Σεπτέμβριο 1915, επαρχία Διδυμοτείχου, από τον Σκοπό 7.000 Έλληνες εξορίζονται και μετά την απελευθέρωση επιστρέφουν μόνον 2.000.

Η κατάσταση επιδεινώνεται στους αστούς Έλληνας των πόλεων, κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εφ’ όσον δεν μπορούν να τους εκτουρκίσουν, καταφεύγουν στην βαριά φορολογία, λεηλασία περιουσιών, στράτευση, σφαγές, ατιμώσεις. Προκαλούν κλίμα τρόμου και πανικού.

Η αντίδραση της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας σε διπλωματικό επίπεδο με την ενημέρωση των Ευρωπαίων εκπροσώπων ήταν αναποτελεσματική. Από το 1914 αρχίζει στην Ελληνική Κυβέρνηση η διχαστική ατμόσφαιρα.

Ο ρόλος του Πατριαρχείου στις διώξεις των Ανατολικοθρακών παρά την καθυστέρηση, ήταν πολύπλευρη με μεγάλη μαχητικότητα προστασίας του ορθόδοξου ποιμνίου.

Το Πατριαρχείο σκλήρυνε αποφασιστικά την στάση του έναντι της Πύλης.

Το κεφάλαιο της πρώτης προσφυγιάς-εξορίας παραμένει άγνωστο. Κατά τις πατριαρχικές πηγές, ο γενικός απολογισμός έχει ως εξής:

Προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν εκδιωχθεί 130.282 Ανατολικοθρακιώτες Έλληνες.

Στην διάρκεια του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου 1914-1918 έχουν εκτοπισθεί 88.165 στις άγριες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Σημειωτέον ότι ο Ελληνικός Πληθυσμός στην Ανατολική Θράκη προ του 1912 ήσαν 330.000-360.000 (από την στατιστική του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 1911).

Τον Μάιο 1920 απελευθερώνεται η Δυτική Θράκη και η Ελληνική στρατιά Θράκης με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, προχωρεί και απελευθερώνει την Ανατολική Θράκη και βρίσκεται στα πρόθυρα της Κων/πολης (40 χλμ. τους χωρίζουν). Εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων να μην προχωρήσουν.

Η Ανατολική Θράκη μετά από 560 χρόνια μαύρης σκλαβιάς, με παραλήρημα ενθουσιασμού, αντικρύζουν της Εθνική τους Ελευθερία.

Στις 10 Αυγούστου υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών παραχωρείται στην Ελλάδα ολόκληρη η Δυτική Θράκη και η Ανατολική Θράκη. Με τον νόμο 2492 στις 10 Σεπτεμβρίου 1920, ενσωματώνονται στην Μητέρα Ελλάδα, μαζί και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος.

Δυστυχώς, για τους Ανατολικοθρακιώτες, το όνειρο της Λευτεριάς κρατά πολύ λίγο, μόλις δυο χρόνια.

Η διχόνοια, ο πολιτικός φανατισμός, η εμπάθεια, ο εγωισμός, η φιλοδικία, τόσα κακά φέρνουν στο Γένος μας σε όλον τον ιστορικό βίο, έπαιξαν και παίζουν το απαίσιο έργο τους.

Το 1922 έρχεται η μεγάλη συμφορά της Μικράς Ασίας.

Η Μεγάλη Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών (των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών), καταρρέει. Πέφτει η μαύρη ταφόπλακα και φθάνει στην προδοσία, την απώλεια της Ανατ. Θράκης μόνον με μια υπογραφή.

Σεπτέμβριος 1922, έντονη αναταραχή στην Ανατολική Θράκη. Οι σφαγές της Σμύρνης έχουν τρομοκρατήσει τον Ελληνικό Πληθυσμό.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει την παράδοση της Ανατολικής Θράκης στον Κεμάλ. Στην Ελλάδα, ο διαχωρισμός της Κυβέρνησης σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, φέρνει τον διχασμό και ο διχασμός τον διαμελισμό στη Θράκη. Ο Βενιζέλος έχει αποδεχθεί την άποψη της Αντάντ.

Η Κυβέρνηση Πλαστήρα αποστέλλει στα Μουδανιά προς συζήτηση τον Στρατηγό Μαζαράκη και τον Συνταγματάρχη Σαριγιάννη, με το πλοίο «Αιγαίο» Οι Έλληνς αντιπρόσωποι φθάνουν ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών στην αγγλική ναυαρχίδα με τον στρατηγό Χάρινγκτον.

Ο Χάριγκτον τους λέει: Κύριοι, ουσιαστικά η διάσκεψη για την ανακωχή έχει λήξει. – Μα, έτσι ερήμην; Χωρίς να συζητηθεί το θέμα; Χωρίς ν’ ακούσετε τις απόψεις μας;

Χάρινγκτον: Ναι. Δεν ήταν απαραίτητη η παρουσία σας κύριοι, διότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία, ώστε και είσαστε εδώ, δε θα τις μεταβάλατε. Τώρα πρέπει να υπογράψετε κι εσείς την Συνθήκη για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Οι αξιωματικοί κατάπληκτοι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στην τόση προδοσία εις βάρος της Ελλάδος.

Σαριγιάννης: Ποιες αποφάσεις πήρατε;

Χάρινγκτον: Διά να συναφθεί το ταχύτερον η συμφωνία, απεδέχθησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις τις τουρκικές αξιώσεις. Αποφασίσαμε ο Ελληνικός Στρατός να εγκαταλείψει αμέσως την Ανατολικήν Θράκη και να αποσυρθεί στην άλλη όχθη του ποταμού Έβρου σε 15 ημέρες το πολύ.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδος χωρίς ν’ ακούσουν, χωρίς να δώσουν κανένα λογαριασμό στους Έλληνες, παραδίδουν ως δώρο στον Κεμάλ την ανεκτίμητη Ανατολική μας Θράκη!

Οι Έλληνες αντιπρόσωποι αποχωρούν από την ναυαρχίδα χωρίς να υπογράψουν. Επιστρέφουν στο πλοίο «Αιγαίο», περιμένουν διαταγή από την Αθήνα. «Να φύγουν ή να υπογράψουν;».

Την ίδια ημέρα, ο Βενιζέλος είχε αποδεχθεί την γραμμή του Έβρου ποταμού ως συνοριακή γραμμή, μεταξύ των δύο κρατών.

Τα μεσάνυχτα της 27ης προς την 28η Σεπτεμβρίου 1922, υπογράφεται επί του αγγλικού πολεμικού, το Πρωτόκολλο Μουδανίων.

  • Με την Συνθήκη των Μουδανιών, καθορίστηκε όπως τα Ελληνικά στρατεύματα αποσυρθούν Δυτικά του Έβρου από της 2ας Οκτωβρίου 1922 και σε διάστημα 15 ημερών.

Οι πολιτικές αρχές θα παραδώσουν στους συμμάχους, οι οποίοι θα τις μεταβιβάσουν στις τουρκικές αρχές σε 30 ημέρες το αργότερον, μετά την εκκένωση της Θράκης από τους Έλληνας.

Επακολουθούν πολλά τηλεφωνήματα. Ο Βενιζέλος συμβουλεύει να δεχθούν την απόφαση της Διασκέψεως και να ενημερώσουν τους εκπροσώπους της Θράκης:

“Ανατολική Θράκη απωλέσει δι’ Ελλάδα κι επανέρχεται εις άμεσον κυριαρχίαν Τουρκίας, αποκλειωμένη πάσα διαμέσου λύσεως. Επιπλέον υποχρεούμεθα να εκκενώσουμε από τούδε Θράκην”.

Η πληροφορία ότι η Ανατολική Θράκη παραδίδεται στους Τούρκους, πέφτει ξαφνικά σαν κεραυνός σε ξάστερο ουρανό.

Ντόπιοι Ανατολικοθρακιώτες και πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας έχουν καταληφθεί από πανικό, δεν σκέπτονται τίποτε  άλλο από τον τρόπο φυγής.

Με το πρωτόκολλο ανακωχής των Μουδανιών χαρίζονται τα 3/9 της γεωγραφικής Θράκης (22.767 τ.μ.) με μια υπογραφή των συμμάχων (Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών) στουςΤούρκους, αδιαμαρτύρητα χωρίς μια σφαίρα να πέσει.

Η απόφαση αυτή, προκαλεί έκπληξη στον Ισμέτ πασά και λέει στον Μουσταφά Κεμάλ “Οι Γιουνάν μας χαρίζουν την Ανατολική Θράκη”.

Η θλιβερή κατάρα του Διχασμού και της “δολερής διχόνοιας” είχαν συνέπεια την αυτοκαταστροφή μας.

Η παράδοση της Ανατολικής Θράκης “αμαχητί” αποτελεί μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της νεοτέρας Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και της προδοσίας.

Ποιος Ανατολικοθρακιώτης θα μπορούσε να μείνει στα “πάτρια εδάφη” και μετά την σφαγή της Σμύρνης;

Επί 15 ημέρες, καραβάνια ατέλειωτα αμαξιών φορτωμένα και επάνω γυναίκες παιδιά να κλαίνε και βαρειά σύννεφα με την ραγδαία βροχή και το χονδρό παγερό χαλάζινα τους παγώνει το σώμα.

Όλοι φεύγουν, με κάθε μεταφορικό μέσον πένθιμοι και σιωπηλοί ζωντανοί νεκροί 295.000 κατευθύνονται προς την έξοδο, ρίχνοντας την τελευταία ματιά του αποχαιρετισμού. αποχαιρετούν με πόνο ψυχής την γη των προγόνων μας,

Στις 9 Οκτωβρίου γίνεται η τελευταία Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αδριανουπόλεως από τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο. Αναπέμπει συγκινημένος την στερνή “Προς τον Ύψιστο Επίκληση”.

Στις 18 Οκτωβρίου αποχωρεί και το τελευταίο τμήμα του Ελληνικού Στρατού από την Ανατολικήν Θράκη. Η Ελληνική Σημαία κατεβαίνει αργά-αργά τον ιστό. Όλοι με μάτια δακρυσμένα συγκρατιούνται να μην ξεσπάσουν σε γοερό κλάμα Όλοι διερωτώνται. Γιατί να φύγουν “αμαχητί” από την Ελληνική Γη!

Η 18η Οκτωβρίου είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Σκλαβωμένη Πατρίδα μας την Ανατολική Θράκη. είναι ημέρα Εθνικής Αυτογνωσίας και Περισυλλογής.

Η Επέτειος Μνήμης του 1922 της αυτοκαταστροφής μας. Θα πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη Εθνική Εκδήλωση ΒΑ την ανακαλούμε στην μνήμη μας με διάφορες εκδηλώσεις και να ανακαλούνται οι φοβερές συνέπειες του Εθνικού διχασμού.

Για να μην επαναληφθούν και σήμερα τα ίδια. “Οι καιροί ου μενετοί”.

Αιμιλία Λαδοπούλου

Επίτιμος Πρόεδρος Ενώσεως Κομοτηναίων

Αντ/δρος Εθνικής Ενωσ. Βορείων Ελλήνων  

(Θρακών Μακεδόνων Ηπειρωτών) κ.α.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ψάρεμα ξανά μέσα στο λιμάνι

Οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν σε συγκεκριμένο σημείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Αλεξανδρούπολης...

More Articles Like This