Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, χαρακτήρισε “επιδερμικό” το Νομοσχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας – Παγώνει η μονάδα επεξεργασίας της Αλεξ/πολης που θα γινόταν μέσω ΣΔΙΤ
Το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, εξετάστηκε στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ), που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Κομοτηνή.
Στην εισήγηση του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης έκανε λόγο για «επιδερμικό νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας» και το χαρακτήρισε ως «μία έκθεση ιδεών 135 σελίδων που θα καταλήξει σε μεγάλο “βατερλό” αν η κυβέρνηση δεν ακούσει την αυτοδιοίκηση και δεν γίνουν τροποποιήσεις».
Ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε ότι «η πρόβλεψη ποσοστού 50% ανακύκλωσης μέχρι το 2020 δεν είναι κοστολογημένη και δημιουργεί τεράστια ανατροπή ως προς των εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων η οποία θα λειτουργήσει εις βάρος του δημότη ανεβάζοντας το κοστολόγιο».
Αναφερόμενος στο πάγωμα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης μέσω ΣΔΙT, υπενθύμισε πως βρισκόταν στο τέλος της διαδικασίας και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων ενώ προέβλεψε ότι οι μεγάλες διαφοροποιήσεις θα επέλθουν στην Καβάλα καθώς εκεί «η κυβέρνηση με τον καινούργιο σχεδιασμό μπορεί να υποστηρίξει ότι πρέπει να γίνουν 4 μονάδες σε 4 διαφορετικούς δήμους».
Στην επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ώστε αυτός να δέχεται τα απορρίμματα και των δήμων του Έβρου αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος Κομοτηνής είναι από τους ελάχιστους δήμους της περιφέρειας που έχει προχωρήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια.
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η ενδιάμεση φάση διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπεται πριν αυτά οδηγηθούν σε ταφή, δημιουργεί ένα υλικό κομπόστ το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες αλλά για μπαζώματα και αποκαταστάσεις λατομείων, διαδικασία που εφόσον εφαρμοστεί σωστά και από όλους τους δήμους, θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί πολύ ο όγκος των σκουπιδιών.
Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ