9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ

Σταυρώνουν το ψωμί, τιμούν τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Δημήτριο και αντιστέκονται στις πιέσεις του Προξενείου που θέλει να τους πείσει πως είναι Τούρκοι – Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ εξοργίζει την Τουρκία, που επιδιώκει την Κοσσυφοποίηση της Θράκης

pomakoi pomakakia

Μουσουλμάνοι που επιθυμούν να λέγονται Έλληνες, αλλά το τουρκικό προξενείο προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι Τούρκοι.

Άνθρωποι που “σταυρώνουν το ψωμί και γιορτάζουν δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές, τιμώντας τον άγιο Γεώργιο και τον άγιο Δημήτριο», αλλά δέχονται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να ασπαστούν το οθωμανικό δόγμα.

- Advertisement -

Η ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμα των Πομάκων αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ της πανεπιστημιακού Έλενας Χόρτη, που προβλήθηκε πρόσφατα στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πομάκοι: Στα ίχνη της Ιστορίας της Θράκης» γυρίστηκε σε διάστημα επτά ετών, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης και κατατέθηκε ως μέρος διατριβής, με την κυρία Χόρτη να έχει την επιμέλεια της γενικής οργάνωσης και της σκηνοθεσίας.

«Υπάρχουν έθιμα των Πομάκων πού έχουν διασωθεί χωρίς να είναι γνωστό από πού προήλθαν, καθώς στο πέρασμα της Ιστορίας οι Πομάκοι εκβουλγαρίστηκαν και στη συνέχεια, στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου, τάχθηκαν με τους Τούρκους.

Μετέπειτα προέκυψε το θέμα της τουρκοποίησης, με το οθωμανικό δόγμα» σημείωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ την μήνι του προέδρου του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης»,  προκάλεσε ο σεβασμιότατος Πειραιώς, κ Σεραφείμ, (Pire Mitropolit), ο οποίος προ ημερών διοργάνωσε στην μητρόπολη του ημερίδα με θέμα τους Πομάκους της δυτικής Θράκης, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών, κ Γεροντόπουλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (19/10), δριμεία επίθεση κατά του μητροπολίτη Πειραιώς αλλά και κατά του υφυπουργού Εξωτερικών, κ Γεροντόπουλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», Taner Mustafaoğlu, εξ αιτίας της πρόσφατης ημερίδας που έγινε για την ανάδειξη τη πολιτιστικής και εθνολογικής ταυτότητας των Πομάκων της Δυτικής Θράκης, ένα αρχαίο ελληνογενές φύλο της περιοχής, και την διαφοροποίηση τους από τους τουρκογενείς της μειονότητας.

Ο Taner Mustafaoğlu ανέφερε με προκλητικό τρόπο ότι η ημερίδα αυτή απέβλεπε στο να δημιουργήσει διασπαστικές τάσεις μέσα στους κόλπους  της «τουρκικής», όπως την χαρακτήρισε, μειονότητας της δυτικής Θράκης, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι άρρηκτα συνδεμένη με την «μητέρα πατρίδα», την Τουρκία.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», που είναι το πιο ανθελληνικό ίδρυμα των Τούρκων στην περιοχή, προχώρησε ακόμα περισσότερο στην έντονη κριτική του κατά της ημερίδας της Μητρόπολης Πειραιώς, ισχυριζόμενος πως με αυτές τις κινήσεις προσβάλλεται η συνείδηση της μειονότητας που είναι ενωμένη με την τουρκική εθνική συνείδηση και προεξόφλησε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα βρουν καμία ανταπόκριση από τον λαό της «τουρκικής μειονότητας» της δυτικής Θράκης.

Κατηγόρησε με  έντονο τρόπο και τον πρόεδρο του «Ινστιτούτου Πομάκων», κ Ibrahim Kenar, ότι αναπτύσσει αντιτουρκική προπαγάνδα και ισχυρίστηκε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των Πομάκων που κατοικούν σήμερα στην Τουρκία.

Απέρριψε δε με κατηγορηματικό τρόπο όλες τις θεωρίες περί μη τουρκικής καταγωγής των Πομάκων, τονίζοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται στην «καταπιεστική» προπαγάνδα που έχει αναπτύξει τελευταία το ελληνικό κράτος κατά της «τουρκικής» μειονότητας της δυτικής Θράκης.

Να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι είναι τουρκικής καταγωγής από τα τουρκικά φύλα των Ούζων και Πετσενέγκων, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν ιστορικά και να εξηγήσουν ότι ποτέ στην ιστορία του δεν μιλούσαν κάποια τουρκική διάλεκτο.

Στα «πυρά» του ανεκδιήγητου Taner Mustafaoğlu βρέθηκαν κι οι άλλοι ομιλητές της ημερίδας της Μητρόπολης Πειραιώς για την δυτική Θράκη, όπως ο πρόεδρος της «Ένωσης Σμυρναίων», στρατηγός Τσίρκας Ευάγγελος, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλεξανδροπουλιτών» ναύαρχος κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος και η καθηγήτρια, κ Ελένη Χόρτη, η οποία παρουσίασε ειδική μελέτη για τους Πομάκους σαν ένα χαμένο ιστορικό φύλο της δυτικής Θράκης.

Εκτός όλων αυτών, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης»  κατέκρινε και την κίνηση των αθιγγάνων της δυτικής Θράκης, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Mustafaoğlu, έχουν το θράσος να διεκδικήσουν ξεχωριστό μουσουλμανικό τέμενος αποκλειστικά για δική τους χρήση.

Με όλα αυτά φαίνεται πως για άλλη μια φορά η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται με κάθε μέσο στην Δυτική Θράκη, εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να «κοσυφοπεδοποίησει» την περιοχή και να αναβιώσει την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης».

Για τον λόγο αυτό κινήσεις όπως αυτή του θαρραλέου Σεβασμιότατου Πειραιώς, κ Σεραφείμ, γίνονται στόχος έντονων τουρκικών αντιδράσεων.

Ευχή μας και άλλοι μητροπολίτες να μιμηθούν το παράδειγμα του εν λόγω Δεσπότη, που τιμά με κάθε τρόπο το ιερό του ράσο.

 

spot_img
spot_img
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Latest News

Οι εκπληκτικοί μαίανδροι που σχηματίζει ο Νέστος

Αυθεντική φυσική ομορφιά με «μπαλκόνι» θέα μέχρι τη Λήμνο Ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά της Βουλγαρίας και έπειτα...

More Articles Like This