9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Το “ξέφρενο” πάρτι των συνταγογραφήσεων

Γενικός γιατρός σε Κέντρο Υγείας της Θράκης, συνταγογράφησε 3.200 συνταγές, σε ένα μόνο μήνα – Άδωνις Γεωργιάδης: όποιος είχε συμμετάσχει στο “φαγοπότι” θα δεσμεύεται η περιουσία του

farmaka-1ADONISfarmaka-karkinopathon

Ένα “ξέφρενο πάρτι” είχαν στήσει γιατροί και φαρμακευτικές εταιρίες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100 εκ. ευρώ αδυνατώντας να ανταπεξέλθει έναντι των ασφαλισμένων του.

Όπως αποκαλύπτει το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

- Advertisement -

– Γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μήνα, αριθμός ο οποίος αναλογεί σε 150 έως 200 συνταγές την ημέρα. Σε έναν ασφαλισμένο χορηγήθηκαν σε ένα μήνα 15 συνταγές, με 785 κουτιά φαρμάκων, συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ.

– Γιατρός χωρίς ειδικότητα στις Σέρρες συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 120.000 ευρώ.

– Παθολόγος γιατρός του Αγρινίου συνταγογράφησε 2.800 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 115.000 ευρώ.

– Γενικός γιατρός σε Κέντρο Υγείας της Θράκης συνταγογράφησε 3.200 συνταγές σε έναν μήνα.

– Άλλος γιατρός στο ίδιο κέντρο υγείας συνταγογράφησε άλλες 3.180 συνταγές εντός του ίδιου μήνα.

– Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές εντός ενός μήνα με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής 3.400 ευρώ.

– Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο αντιστοιχούσε και σε ποσοστό 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητας του.

– Παθολόγος στην Αττική συνταγογραφεί περίπου 2.000 συνταγές τον μήνα με μέση αξία ανά συνταγή 40% πάνω από τον μέσο όρο και συνολικό μηνιαίο τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ.

– Το 84% της συνταγογράφησης γιατρού παθολόγου στον νομό της Αττικής εκτελείται από ένα φαρμακείο. Η αξία της συνταγογράφησης του συγκεκριμένου ιατρού αποτελεί το 95% του τζίρου του φαρμακείου.

– Γενικός γιατρός στο Αγρίνιο συνταγογραφεί κατά 70% σε συγκεκριμένο φαρμακείο το οποίο αποτελεί το 90% του τζίρου του εν λόγω φαρμακείου.

– Γιατρός των Σερρών συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 85% σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό πρόσωπο.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το σύστημα συνταγογράφησης στην Ελλάδα αφήνει ανοικτούς διαύλους υπόγειας συνεργασίας γιατρών – φαρμακευτικών εταιριών. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή του συγκεκριμένο σκεύασμα, αναγράφοντας την εμπορική του ονομασία στη συνταγή.

Το παράδοξο είναι ότι ο νόμος 4093/2012 υποχρεώνει τους Έλληνες γιατρούς να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία, σε ποσοστό 85%. Οι περισσότεροι όμως αναγράφουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη δραστική και στο βιβλιάριο του ασθενούς το εμπορικό όνομα!

Θα μπει κόσμος στη φυλακή αναφέρει ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης αναφερόμενος σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης και σε προμηθευτές του ΕΣΥ.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία, καλεί τους παραβάτες να επιστρέψουν μόνοι τους όσο μπορούν γρηγορότερα τα χρήματα, δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση και υπογραμμίζει πως ο έλεγχος που θα γίνει στους γιατρούς θα είναι αναδρομικός και θα αφορά συνταγές από την πρώτη ημέρα που υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σε δεύτερη φάση θα ζητήσουμε από τις φορολογικές αρχές τον έλεγχο, μέσω ΣΔΟΕ, όλων όσοι προμήθευσαν τα νοσοκομεία και ενδελεχή έλεγχο για τους προμηθευτές του ΕΣΥ, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης και υπογραμμίζει πως όποιος έχει συμμετάσχει σε «φαγοπότι» θα δεσμεύεται η περιουσία του και θα επιστρέφονται τα χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο.

dete.gr

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This