9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 16, 2024

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό σχέδιο για πλήρη κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα 68 χρόνια

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

ipologismos-sintaksis sintaksi

Σοκ και τρόμο προκαλεί στους εργαζόμενους όλης της χώρας η απόρρητη έκθεση για τις συντάξεις του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών), την οποία έφερε στο φως η εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής» στις 20 Ιουλίου 2014.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την αναλογιστική αυτή μελέτη, θα χρειαστεί μια αρκετά δραστική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ώστε να αντέξουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να χορηγούν συντάξεις χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, ακόμα  και χωρίς την κρατική ενίσχυση μέσω των κοινωνικών πόρων που μέχρι σήμερα τα χρηματοδοτούν.

Το Υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών με μια σειρά μέτρων που πρόκειται να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής» , «Κεντρική φιλοσοφία» του νέου – υπό δημιουργία – Ασφαλιστικού είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας του, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του, χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει δυνατό με την προσαρμογή – μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.

Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων – η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης –, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) και οι μειώσεις των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.

Τα σενάρια μέτρων που εξετάζονται αφορούν την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Επιπλέον συζητείται η θέσπιση νέας μείωσης των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου, πέραν του 6% για κάθε χρόνο πριν το γενικό όριο που ισχύει σήμερα ως το ανώτατο όριο ποινής (συνολική μείωση 30%) σε όσους αποχωρούν πρόωρα. Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθιστώντας την πρόωρη έξοδο ασύμφορη για τους ασφαλισμένους.

Καθιέρωση ενιαίων εισφορών αλλά και ενιαίων παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, συζητείται η κατάργηση των ειδικών διατάξεων που διατηρούνταν μετά την ένταξη π.χ. των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές.

«Στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους» σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι η «ενιαιοποίηση» όλων αυτών θα γίνει εις βάρος των ασφαλισμένων, δηλαδή με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η αναλογιστική μελέτη αναλύοντας τα στοιχεία της συνταξιοδότησης είναι τα εξής:

* Συνταξιούχοι ετών 50 σε μια δημογραφικά γερασμένη  και οικονομικά προβληματική χώρα

* Κατακερματισμός και διοικητική πολυδιάσπαση των ταμείων αλλά και «Βαβέλ» παροχών

* Επιφανειακές, πρόχειρες και αναποτελεσματικές οι ενοποιήσεις των ταμείων – ενοποιήσεις «θυρωρείων» και όχι ουσιαστικές ενοποιήσεις υπηρεσιών

* Η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ φεύγει νωρίτερα κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων ενώ οι ένστολοι καθίστανται συνταξιούχοι στο 53ο έτος της ηλικίας τους

* Η χρήση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μάλλον παραπλανητική, αφού σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλότερη και φαίνεται να αυξάνει ως αποτέλεσμα των κανόνων που ισχύουν κυρίως στον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και μόνο στο 11% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

* Τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι ο γενικός κανόνας είναι η εξαίρεση. Συναφώς, δεν έχει έννοια η μεταβολή του γενικού κανόνα, αλλά τροποποιήσεις-καταργήσεις στις ισχύουσες εξαιρέσεις.

* Η ηλικία συνταξιοδότησης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους δείχνει να μειώνεται, ειδικά για τις γυναίκες.

* Οι συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης.

* Το 26% των νέων συνταξιούχων του ΙΚΑ κατέβαλαν εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία και οι μισοί νέοι συνταξιούχοι έχουν εισφέρει για λιγότερο από 22 έτη.

* Χρειάζονται μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ταμείων, ώσπου το έργο αυτό να αναλάβουν οι Εφορίες

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:

• Το σύνολο της μελέτης θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

• Από την 1η Ιανουαρίου 2015 σε όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος – εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου στο ΕΤΕΑ (στο οποίο υπήρξε μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%).

• Το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα (είχε προηγηθεί μείωση των εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα). Το 2015 αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

• Αλλαγές θα υπάρξουν σταδιακά και στον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος είναι μέχρι το 2017 να έχει υπάρξει ενιαίο σύστημα είσπραξης εισφορών και φόρων.

• Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία κύριας ασφάλισης.»

Η  έντονη φημολογία και τα καθημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο είναι λογικό να προκαλούν τρομερή αναστάτωση στους υποψήφιους συνταξιούχους, καθώς ακόμα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε  εάν, κατά πόσο,  με ποιον τρόπο και από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Επίσης είναι αναμενόμενο αρκετοί υποψήφιοι συνταξιούχοι να θελήσουν να υποβάλλουν αιτήματα συνταξιοδότησης, ακόμα και για μειωμένη σύνταξη, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις, ή και για σύνταξη ως απασχολούμενοι, με αναστολή.

Δυστυχώς , συμβουλή – γραμμή για όλους δεν μπορεί να δοθεί, θα πρέπει η κάθε περίπτωση να εξετάζεται ατομικά.

Μένει να φανεί εάν θα επαληθευθούν οι φήμες ή εάν για, ακόμα μία φορά, πρόκειται για αναστάτωση που προκαλείται τεχνηέντως στους ασφαλισμένους, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και όχι μόνο.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΕΡ: Θα ήθελα να μου πείτε πότε μπορώ να βγω με πλήρη σύνταξη.

Εκπ/κος διορισμένος 8-9-1986 με 6 μήνες προϋπηρεσία σαν αναπληρωτής.

Έγγαμος με τρία παιδιά γεννημένα

17-1-1996

13-3-2000

24-11-2002

Επιπλέον το μικρότερο έχει αναπηρία 67%.

ημ/νια γέννησης 19-10-1962 Ευχαριστώ…

ΑΠ: Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη στα 52 σας σύμφωνα με τις διατάξεις για τους τρίτεκνους ή στα 50 σας εφόσον το 2011 το παιδί είχε 67% ποσοστό αναπηρίας.

ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΒΕ- ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ

ΕΡ: «Ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ πρώτη φορά το 1981 και έχω 4650 ένσημα. Από το 1997 και μέχρι σήμερα είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ. Σε τι ηλικία θα πάρω σύνταξη;»

ΑΠ: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρετε , έχετε 15,5 χρόνια στο ΙΚΑ και περίπου 17 χρόνια στο ΤΕΒΕ. Αν κάνετε μια εξαγορά 5 πλασματικών ετών , θα μπορέσετε να κάνετε 35ετία το 2012 και να βγείτε από το ΤΕΒΕ στα 60

 

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR

ΦΑΞ: 2551031030

spot_img
spot_img
Tuesday, April 16, 2024

Latest News

Απεβίωσε ο Φάνης Δημοσχάκης

Είχε εκλεγεί συνολικά 5 φορές Βουλευτής Έβρου Έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, σε ηλικία 80 χρόνων,...

More Articles Like This