9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Σκληρές αερομαχίες στην περιοχή Σαμοθράκης

Τουρκικά μαχητικά F-16 εισέβαλαν στο Βόρειο Αιγαίο και ενεπλάκησαν σε δύο περιπτώσεις με ισάριθμα ελληνικά που απογειώθηκαν από την Λήμνο και την Σκύρο

tourkika-f16-1

Σκληρές αερομαχίες είχαμε προχθές μετά από πολύ καιρό στο Αιγαίο όταν τέσσερα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16C από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ εισέβαλαν στο Αιγαίο βόρεια-βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και ενεπλάκησαν σε δύο περιπτώσεις με ισάριθμα ελληνικά F-16C που είχαν απογειωθεί δύο από την Λήμνο και δύο από την Σκύρο.

Η αερομαχία ήταν τόσο σκληρή και παρατεταμένη που κάποια στιγμή δόθηκε εντολή για απογείωση επιπλέον ελληνικών μαχητικών, αλλά τα τουρκικά απεμπλάκησαν και επέστρεψαν στην βάση τους.

- Advertisement -

Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά (εξίσου σπάνιο να είναι όλα οπλισμένα) μπήκαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Ζουράφας (Λαδόξερα) κατέβηκαν βόρεια της Λήμνου, στη συνέχεια πέρασαν από τα δυτικά στα νότια της Λήμνου, έκαναν τον γύρο της Λέσβου καταδιωκόμενα από τα ελληνικά μαχητικά και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Η πρώτη αερομαχία έγινε βόρεια της Σαμοθράκης και η δεύτερη δυτικά-νοτιοδυτικά της Λήμνου.

Συνολικά είχαμε 3 παραβιάσεις και 3 παραβάσεις του FIR.

Υπήρχε και ένα τουρκικό ελικόπτερο που έκανε «τα δικά του» στην περιοχή.

Tα τουρκικά μαχητικά προέρχονταν από την βάση του Μπαλικεσίρ όπου εδρεύουν δύο Μοίρες με F-16 block 50 οι 191 και 192.

Όλα τα αεροσκάφη πλέον στη συγκεκριμένη πτέρυγα (9ηAJU) έχουν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο CCIP (παρόμοιων δυνατοτήτων με τα ελληνικά block 52+) και δεν είναι καθόλου απίθανο η τουρκική Αεροπορία να θέλησε να τα δοκιμάσει σε άκρως επιχειρησιακές συνθήκες εναντίον της ΠΑ.

Η πρόκληση είναι σοβαρότατη και γίνεται σε μία ημέρα που έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

defencenet

 

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Κάτι …«κινείται» στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ύστερα από 30 χρόνια εγκατάλειψης - Δεν αρκούν όμως οι Αμερικανικές Στρατιωτικές Αποστολές - Χρειάζεται και η στήριξη του...

More Articles Like This