9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα των Κτηνοτρόφων – Οι συνεχιζόμενες όμως επιζωοτίες επιτάσσουν την κήρυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μήπως και σωθεί ό,τι απέμεινε

kouk koyk-2 kouk1

Μύρια φαίνεται ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Νομαρχείο της Αλεξ/πολης και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και όλους τους αρμόδιους φορείς.

- Advertisement -

Στη σύσκεψη, πρώτος πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για το πώς φτάσαμε στην καταστροφική ευλογιά που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ζώα.

Εν συνεχεία μίλησε για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για τα έγκλειστα ζώα και για το ύψος των αποζημιώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στο πιο σοβαρό ζήτημα της αντικατάστασης των κοπαδιών.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, είναι να μην οδηγηθούν στον όλεθρο οικογένειες και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου.

Οι ζημιές πλέον που καταγράφονται είναι τεράστιες χωρίς να υπάρχει και πάλι σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος έκανε με την σειρά του μια περιγραφή της κατάστασης.

Αμέσως μετά, μίλησε ο κ. Κουκουλόπουλος, ο οποίος αν και 4 μήνες στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που υπάρχουν από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς ωστόσο να τα δικαιολογεί.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε την ανάγκη εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, με ανώτερη φιλοδοξία την εξομάλυνση της χρονικής απόδοσης των χρηματικών επιδοτήσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» που αφορά στον φραγμό ελληνοποιημένων ζώων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αιχμή του δόρατος αποτελούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, όσον αφορά την κάλυψη κενών.

Επίσης, επικεντρώθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδος απέναντι στην Ε.Ε. για την ενίσχυση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, αναφορικά με τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και τη στοχευμένη διαχείριση χρημάτων.

Τα προγράμματα νέων αγροτών του υπουργείου, καθώς και η αποδέσμευση της μειδικής, ήταν δύο ακόμη θέματα για τα οποία συζήτησε ο υπουργός.

***

Ο εφιάλτης της ευλογίας των προβάτων δεν λύνεται με ευχολόγια.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Κουκουλόπουλο ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Τρέλλης, μεταξύ άλλων προτείνονται και τα εξής:

***

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Να γίνει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση των ανάλογων πόρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ευλογιάς σε τέτοια κλίμακα απαιτεί:

Kινητοποίηση όλου του Κρατικού μηχανισμού και των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Άμεση κινητοποίηση όλων των Δήμων της Περιφέρειας και κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας καθώς και των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και άλλων αρχών.

Ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κτηνοτρόφων της Περιοχής αλλά και των πολιτών για ευαισθητοποίηση στα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.

Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού.

Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για την μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων  άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στην διαδικασία των ελέγχων

Τη λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και την Δράμα, κ.α)

Πρόγραμμα  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει ο ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα, ανεξαιρέτως τα κοπάδια.

Δωρεάν διανομή στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.

Την έκτατη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσο καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι΄αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα ανάλογα με τη φυλή που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Να παγώσουν για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της, τα χρέη προς τις τράπεζες, των εισφορών για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ καθώς και κάθε άλλο χαράτσι προς Εφορία άτοκα και να μην πληρωθούν για όλο αυτό το διάστημα τέλη προς τους Δήμους για ύδρευση των ζώων, βοσκοτόπια, κλπ.

Να διασφαλιστεί για όλο αυτό το διάστημα και μέχρι να αντικατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο, η ενιαία ενίσχυση και οι εξισωτικές αποζημιώσεις.

Άμεσα να μπει σε λειτουργία το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με πρόσληψη του ανάλογου Επιστημονικού προσωπικού και την προμήθεια του υπόλοιπου  εξοπλισμού.

***

Αν τα παραπάνω εφαρμοστούν, τότε υπάρχει ελπίδα να διασωθεί ότι απέμεινε, από το ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας.

Σ.Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This